Афганистанка: Иска ми се Бог да не беше създавал жените. Животните имат повече права от нас

OFFNews 28 декември 2022 в 10:20 20153 8

Талибани

Снимка Getty Images

Протестиращи жени

“Иска ми се Бог да не ни беше създавал”. Това каза 19-годишна афганистанка пред Би Би Си, след като табиланите забраниха на жените да да посещават висшите
учебни заведения

Момичето, което е от Кабул, е пожелало анонимност.  Тя е планирала да отиде в университет, но преди седмици талибанското правителство забраните на жените да посещават висшите учебни заведения

Афганистанката е щяла да стане първата жена в семейството си, която посещава университет и работи в неправителствени организации: „Животните могат да отидат навсякъде сами, но ние, момичетата, нямаме право дори да излезем от домовете им".

Съветът за сигурност на ООН призовава талибаните да отменят ограниченията за жените, след като миналата седмица бяха въведени забраните, а по време на протести след това, бяха арестувани жени. Сред арестуваните бяха и трима журналисти. 

Забраната допълнително ограничава образованието на жените - на момичетата все още е забранено да посещават средни училища.

"Те разрушиха единствения мост, който можеше да ме свърже с бъдещето ми", каза студентка от Кабулския университет пред Би Би Си: "Как мога да реагирам? Вярвах, че мога да уча и да променя бъдещето си или да внеса светлина в живота си, но те унищожиха всичко"

Друга студентка обясни, че е „загубила всичко“. Тя е изучавала шериатския ислямски закон и твърди, че заповедта на талибаните противоречи на „правата, които ислямът и Аллах са ни дали“. „Те трябва да отидат в други ислямски страни и ще видят, че действията им не са ислямски“, каза тя пред Би Би Си. 

На 2 август се навърши година от превземането на властта от талибаните. От тогава бяха въведени различни ограничения за жените, като едно от тях беше да използват таксита само в присъствието на мъж. През май жените и момичетата бяха задължени да носят бурки на публични места. Телевизионните водещи, които се опълчиха на забраната, пък бяха уволнени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

8

швейк

28.12 2022 в 20:30

еми нали си искаха "свободата"? искаха щатите да се махнат, стреляха по тях, протестираха срещу тях ... а сега пак не им харесвало. колегата quatro много добре го е казал

22548

7

dolivo

28.12 2022 в 17:48

да се наговорят и да изтровят козоебите тез жени бе!

1007

6

Quatro

28.12 2022 в 15:33

Малко елементарно ,но някои неща вече ми идват в повече.Проблемът на неграмотните в общ смисъл,но фанатизирани,ограничени народи,уж малцинства,уж бедни и онеправдани е,че:все някой им е длъжен,не им харесват правилата там,от където идват,но не им харесват и там ,където отидат.Искат успешно да си седят на два стола,да не спазват обществени закони,а да живеят в общество,да не плащат данъци,но да използват облагите платени от данъците на другите.С едно изречение:да паразитстват на гърба на другите и ако не им се получи,да крещят:дискриминация.А ние си блеем и плащаме за тях.

2099

5

Mateevk

28.12 2022 в 13:56

Да, няма нужда да злорадстваме, че Щатите не успяха там да въдворят демокрация, понеже тия си живеят в Средновековието. Трудно се правят такива прескоци на цели епохи. Но на някои обратното им се струва по-лесно и възможно - на Путин например.

2073

4

Johnny B Goode

28.12 2022 в 11:05

Веждичката, а нещо да кажеш за великия републикански кретен Тръмп, който подписа сделката с талибаните?

22548

2

dolivo

28.12 2022 в 10:29

е той/тя Господ не ги е създала , там и е проблема на тая

средновековната догма е човешко деяние

родителите и тя самата носят отговорност за поддържане на системата

а Веждичката днес е разкошен. Забрави за руския провал в Афганистан?