Ад на Азовстал, Русия хвърля фосфорни бомби (видео)

OFFNews 15 май 2022 в 09:59 22615 22

Снимка Азов

Фосфорни бомби падат над Азовстал

За първи път руските нашественици хвърлят фосфорни или запалителни бомби върху "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи съветникът на кмета на града Петро Андрюшченко, цитиран от УНИАН.

"Мариупол. Азовстал". Отново - от небето, от морето, от земята. Вчера окупаторите за първи път използваха запалителни или фосфорни бомби срещу защитниците на Мариупол (заключението ще оставим на специалистите)", каза Андрюшченко.

Според него самите окупатори твърдят, че са използвали запалителни снаряди 9M22C с термитни слоеве. Температурата на горене е около 2-2 500 градуса по Целзий. Изгарянето е почти невъзможно да се спре.

"Адът се издигна на земята. За Азовстал. Невероятно е как нашите защитници се държат", добави той и публикува видеоклип от Азовстал.

Фосфорните бомби са боепропаси, които са забранени с международни договори. Взривена на правилната височина, бомбата засяга площ от 100-200 квадратни метра, покривайки всичко наоколо с огън. Веднъж попаднали върху човешкото тяло, частици горяща шлака и фосфор залепват и карбонизират органичните тъкани. 

Както съобщава УНИАН, след евакуацията на цивилните от катакомбите на "Азовстал" в Мариупол руските войски не са спрели опитите си да превземат завода, който се защитава от украински войници. Окупаторите нанасят ракетни и бомбени удари по територията на завода и използват артилерия и танкове.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски са привлечени влиятелни посредници и държави, които да спасят украинските военнослужещи, разположени в "Азовстал". Генералният щаб на украинските въоръжени сили заявява, че операцията по деблокирането на централата ще изисква значителни усилия и голям брой военнослужещи.

На 11 май вицепремиерът Верешчук заяви, че "Азовстал" може би има още около хиляда бойци, половината от които са тежко ранени.

На 12 май тя заяви, че в момента се водят преговори за освобождаването само на 38 тежко ранени бойци.

На 13 май Зеленски заяви, че Украйна предлага на Русия различни механизми за извеждането на украинските бойци от завода "Азовстал", за да разговаря за това с руския президент Владимир Путин. Става дума за спасяването на живите и изнасянето на телата на мъртвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

23

Egocentric Eccentric

15.05 2022 в 23:04

@Sashk

Ако прочетеш статията, която си пратил ще видиш, че в нея вредата от тези амуниции е описана като доста незначителна особено на фона на други доста по-сериозни проблеми типични за зони на отминали бойни действия

1220

20

хr4

15.05 2022 в 21:09

Б@хти простите тролове! Прочетете малко, какво представляват БОЕПРИПАСИТЕ от обеднен уран и за какво се използват, че се излагане като кифладжии...за пореден път! От къде ви намират такива неграмотници, не мога да разбера. Ма то за толкова пари какво да си купиш? Ракетни инженери?

1767

18

fiki

15.05 2022 в 19:42

путлерите по време на югославия се чудиха защо за чингис хан никой не пише, трудно и бавно върви путлеровата мисъл, все изостанала някъде назад

1005

17

Блейк7

15.05 2022 в 18:53

Всички путниски тролове се разпознават по коментарите-реакции от типа "а вие що биете негрите"
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика