''Абсолютен ужас и агония''. Разказите на пътниците от комшарния полет до Сингапур

Вчера самолет се приземи аварийно на летището в Банкок заради мощна турбуленция

OFFNews 22 май 2024 в 14:45 3706 0

Снимка Стопкадър Би Би Си

Пътниците на борда на засегантия от мощна турбуленция самолет, пътуващ от Лондон за Сингапур", са преживяли абсолютен ужас и агония по време на кошмарното аварийно приземяване в тайландската столица Банкок.

Вчера стана ясно, че един човек е загинал, а 30 души - ранени, по време на полет от Лондон до Сингапур заради силна турбуленция. Починалият е 73-годишният британец Джеф Китчън, който е получил сърдечен удар вследствие на огромния стрес на борда на Boeing 777-300ER на сингапурските авиолинии.

Възрастният британец е починал, след като самолетът навлязъл в турбулентната зона. Той пътувал за Сингапур заедно със съпругата си.

На борда на самолета са пътували основно австралийци и британци. Те разказват, че са преживяли "абстолютен ужас" и че докато самолетът кацал аварийно, вътре е имало истински кошмарни сцени - пътниците пищяли в агония, а много от тях били ранени до кръв.

Самолетът в крайна сметка каца успешно на летището в Банкок в 15:45 местно време с 211 пътници и 18 души екипаж на борда. Местна болница се е погрижила за здравето на 104 ранени пътници. 58 от тях още са в болницата, като 20 души са настанени в интензивното отделение.

Един от пътниците - британецът Андрю Дейвид, разказа пред Би Би Си, че самолетът е започнал да пада внезапно почти без предупреждение. "Спомням си, че видях предмети, които летяха във въздуха. Целият се полях с кафе. Беше невероятно силна турбуленция", каза той.

Негов спътник разказва, че хората без предпазни колани, били "изстреляни в тавана".

"Изведнъж имаше много драматично падане, така че всички седящи, които не са носили предпазен колан, бяха изстреляни веднага в тавана. Видях хора от другата страна на пътеката, които просто преминаха в напълно хоризонтално положение, удариха се в тавана и се приземиха обратно в наистина неудобни позиции. Те получиха огромни рани по главата и сътресения", заяви пред Ройтерс 28-годишният студент Дзафран Азмир.

По думите му главите на хората са се удряли в панелите над седалките им, като дори "пробили" някои от тях.

68-годишният британец Джери, който е настанен в тайландската болница, пътувал до Австралия за сватбата на сина си. По думите му нямало предупреждение преди самолетът да попадне в турбулентната зона и почне рязко да се снишава. Той разказва, че двамата със съпругата му ударили главите си в тавана, а няколко души, разхождащи се из самолета, "направили салта":

"Синът ми се свлече на пода на два реда зад мен. Чух, че в тоалетната е имало човек, който се ударил в тавана и също е пострадал доста сериозно", разказа той.

Британката Алисън Баркър получила съобщение от сина си Джош, който е бил в самолета: "Не искам да ви плаша, но съм на луд полет. Самолетът прави аварийно кацане... Обичам ви всички." След това съобщение тя едва дочаква неговото повторно обаждане. Джош Баркър споделя, че е носил предпазен колан. По време на тежката турбуленция губи съзнание, след което се буди на пода, където е паднал заедно с други хора.

Тази сутрин ръководителят на Singapore Airlines Гох Чун Фонг се извини и заяви, че превозвачът "много съжалява за травмиращото преживяване". Авиокомпанията оказва пълно съдействие на съответните органи при разследването. Гох Чун Фонг изрази съболезнованията си на семейството на жертвата, като добави, че ще окажат всичката необходима помощ на засегнатите пътници и членове на екипажа.

Турбуленцията най-често се случва при прелитане през облаци, но има и турбуленция в чист въздух, която не се вижда на метеорологичния радар на самолета. Авиационният експерт Джон Стрикланд обясни, че нараняванията от силна турбуленция са сравнително редки в контекста на милионите извършени полети. Според авиационния експерт Сали Гетин заяви, че носенето на предпазен колан може да бъде "разликата между живота и смъртта". По думите ѝ всичко, което не е закрепено с болтове, е изложено на риск по време на силна турбуленция. Проучванията показват, че изменението на климата ще увеличи вероятността от силни турбуленции в бъдеще.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !

     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София