99% от освободените от плен азовци са загубили крак или ръка, едни не виждат, други не чуват, разказа сестрата на Волина

OFFNews 30 юни 2022 в 09:32 28751 3

Пленници

Снимка АЗОВ — Мариупол

99% от освободените от плен азовци са загубили крайници, заяви Татяна Харко

99% от военнослужещите от полк „Азов“, които се завърнаха в Украйна от руски плен, са загубили крайници. Някои са без ръце, без крака, едни не чуват, други не виждат. Освободените 43 войници са в ужасно състояние. 

Това разказа Татяна Харко, сестрата на пленения командир на украинската морска пехота в Мариупол Сергей (Серхий) Волина, в коментар за Suspilny, цитирана от УНИАН.  

Всички защитници, освободени от плен, се нуждаят от медицинска помощ, допълва Харко. Тя разказва още: Очите им са щастливи. Някои момчета говорят със сълзи в очите, други дори не могат да говорят. 

Самият Волина не беше върнат от плен. Сестра му каза, че семейството на защитника няма връзка с него. Откакто Волина попадна в руски плен, информация за него няма. 

Сестрата на защитника обаче подчерта, че тя и другите близки на "азовците" се радват на освобождаването на поне част от защитниците, защото всички са герои. 

Вчера бе обявена най-голямата размяна на пленници между Украйна и Русия. От освободените 144 души 95 са защитници на завода "Азовстал" в Мариупол. Сред тях са 43 военнослужещи от полк „Азов“, съобщиха от ГУР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

02.07 2022 в 22:36

Да де - украинците подлагат пленените руснаци на нечовешки мъчения, докато руснаците гледат пленените украинци като ипсани яйца. Облаче явно има и изключения - оня ден един украинеце, вместо да гори с фас кожата на пленените агресори, ги черпеше с цигари. А по принцип и сериозно, ако говорим, някой знае ли Женевската конвенция дали е приложима в случай на водене на спецоперация, а не на война, защото в момента в Украйна официално война няма? Някъде също така бях чувал, че Русия се е отказала от Женевската конвенция.

2005

3

1980

02.07 2022 в 02:26

А какво е състоянието на заменените руски войници? Май пак така измъчвани…