Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

97-годишна машинописка осъдена за съучастие в 10 500 убийства: това ли е последният процес срещу нацисткия режим

Съжалявам за всичко, което се случи, каза пред съда Ирмгар Фурхнер след 40-дневно мълчание

Александра Маркарян 20 декември 2022 в 13:28 6516 5

Ирмгар Фурхнер в съда.

Снимка БТА/АП

Ирмгар Фурхнер в съда.

1943 г. Тийнейджърката Ирмгар Фурхнер започва работа в Щутхоф – немски нацистки концентрационен лагер близо до съвременния полски град Гданск. Машинопистка е там до 1945 г.

За да не бъде съдена за престъпления на нацисткия режим, тя избягва от старческия дом, в който живее. Полицията я намира на улица в Хамбург.

Тя е една от малкото жени, изправени пред съда през последните десетилетия заради престъпления на нацизма. Днес 97-годишната Ирмгар чу от съда, че е виновна за съучастие в убийството на 10 505 души и получи двугодишна условна присъда.

Въпреки че е била цивилна служителка, съдията прие, че Фурхнер е била напълно наясно със случващото се в лагера. А то е следното: при ужасяващи условия умират около 65 000 души – евреи, полски затворници, пленени съветски войници. Хиляди от тях издъхват в газови камери.

Делото се води в Итцехое – град в Северна Германия. Съдебният състав изслуша показанията на оцелели от лагера, някои от които починаха преди да чуят присъдата.

Процесът започва през септември 2021 г. и именно тогава Ирмгард Фурхнер избягва от дома за възрастни хора, в който живее, след което е намерена от полицаи в Хамбург.

Тя е поредната осъдена за престъпленията в Щутхоф. Командирът на лагера Пол-Вернер Хопе е вкаран в затвора през 1955 г. за съучастие в убийство и е освободен пет години по-късно.

От 2011 г. насам в Германия се провеждат редица съдебни преследвания, след като присъдата на бившия надзирател в нацисткия лагер на смъртта Джон Демянюк създава прецедент, според който фактът, че е бил надзирател, е достатъчно доказателство за съучастие.

Тя означава, че и цивилната служителна Фурхнер може да бъде изплавена пред съда, тъй като е работила пряко с командира на лагера, поддържайки кореспонденцията, свързана със задържаните в Щутхоф.

След 40 дни мълчание 97-годишната Ирмгар произнася пред съда:

„Съжалявам за всичко, което се случи“.

Тъй като по онова време Ирмгар не е навършила 21 години, делото се води в съд за непълнолетни. Пред него тя казва още:

„Съжалявам, че бях в Щутхоф по това време. Това е всичко, което мога да кажа“.

Адвокатът ѝ претендира, че тя трябва да бъде оправдана, тъй като има съмнения какво е знаела и какво – не. Била е не единствената, а една от няколкото машинопистки в офиса на Хопе.

Но историкът Щефан Хьордлер изиграва ключова роля в делото. Той придружава двама съдии на посещение на мястото на лагера. От визитата става ясно, че Фурхнер е имала изглед към ужасните условия, в които са държани затворниците, от офиса на коменданта.

Историкът казва пред съда, че 27 превозни средства са докарали 48 000 души в Щутхоф между юни и октомври 1944 г., след като нацистите решават да разширят лагера и да ускорят масовите убийства с помощта на газ Циклон Б.

Хьордлер описва офиса на Хопе като центъра на всичко, което се е случвало в Щутхоф.

Дела срещу нацистки престъпления от 2011 г.

Джон Демянюк - осъден през 2011 г. на пет години затвор за участието си в убийството на повече от 28 000 евреи в лагера на смъртта Собибор, но освободен в очакване на обжалване и починал през следващата година на 91 г.

Оскар Грьонинг - "счетоводителят на Аушвиц", осъден през 2015 г. като съучастник в убийството на 300 000 евреи. Той така и не влиза в затвора, умира през 2018 г. на 96-годишна възраст по време на процеса на обжалване.

Райнхолд Ханинг - бивш есеновец в Аушвиц, осъден за подпомагане на извършването на масови убийства през юни 2016 г. Умира година по-късно на 95-годишна възраст, докато обжалването все още е в ход.

Фридрих Карл Бергер - бивш надзирател в концентрационния лагер Нойенгамме, депортиран в Германия от САЩ през февруари 2021 г. на 95-годишна възраст. Германските прокурори оттеглят обвиненията срещу него и сегашната му съдба е неизвестна.

Йозеф С. - осъден на 5 г. затвор през юни 2022 г. за подпомагане на убийството на повече от 3500 затворници в концентрационния лагер Заксенхаузен. На 101 години той е най-възрастният осъден за военни престъпления от нацистката епоха в Германия, но поради възрастта и лошото си здраве е малко вероятно да лежи в затвора.

Процесът срещу Фурхнер може да се окаже последният, който се провежда в Германия по отношение на престъпленията от нацистката епоха, въпреки че няколко случая все още се разследват.

През последните години в съда бяха внесени две други дела за нацистки престъпления, извършени в Щутхоф. Миналата година бивш пазач на лагера беше обявен за негоден за съдебен процес, въпреки че съдът заяви, че има "висока степен на вероятност" той да е виновен за съучастие. През 2020 г. друг надзирател от лагера, Бруно Дей, получи двегодишна присъда по подозрение в съучастие в убийството на повече от 5000 затворници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

5

Перпендикуляр

21.12 2022 в 08:33

След чистачките машинописките са най-опасни. Имала "гледка към бараките". На 17 години или слушкаш, или си в бараката, към която имаш "гледка".

2099

4

Mateevk

20.12 2022 в 15:07

Ако машинописТка в концлагер я гонят така до дупка, то какво остава за днешните руски борци против "нацизма и милитаризма" на запад от "рая"!

-529

2

6екеr4о

20.12 2022 в 14:26

Само нашите уроди се оттърваха! Май че и съвеЦките...

 
X

Подкастът на OFFNews