96 страни замесени в огромна схема за пране на руски пари

OFFNews Последна промяна на 21 март 2017 в 09:45 7743 12

Снимка Anthony Devlin/PA Archive/Press Association Ima

96 страни са замесени в огромна схема за пране на пари, управлявани от руски престъпници с връзки с руското правителство и службите за сигурност.

Тя е разкрита в резултат на 3-годишно разследване на Молдова и Латвия, пише британският в. "Guardian" днес. Разследващите там разкрили, че милиарди долари са били изпратени от престъпници в Русия чрез банкови сметки в Латвия и Молдова. Разследването ги отвело до 96 замесени страни и мрежа от фирми с анонимни собственици.

Документи, които журналистите са видели, показват, че и британски, и американски банки са обработили огромни суми мръсни пари. През банки на Великобритания или базирани в Кралството са минали близо 740 милиона долара. Сред 17-те банки са HSBC, Кралската банка на Шотландия, Lloyds, Barclays и Coutts . Те ще трябва да отговарят пред правосъдието какво знаят за международната схема и защо не са отклонили подозрителните трансфери.

Документи показват, че най-малко 20 милиарда долара вероятно са били прехвърлени от Русия в 4-годишен период - от 2010 до 2014 г. Според разследващи реалната сума може да е 80 милиарда.

Високопоставен служител, свързан с разследването, казва, че руските пари "очевидно или са били откраднати, или са с престъпен произход".

Разследващите все още се опитват да идентифицират някои от руските богаташи и политици, които стоят зад операцията.

Те предполагат, че в нея са били замесени около 500 души, включително олигарси, московски банкери, агенти на службите.

Според британския вестник Игор Путин - братовчед на руския президент - е в борда на московска банка, в която е имало сметки, свързани с измамата.

Реалните собственици на повечето фирми в мрежата за пране на пари остават скрити зад анонимността, осигурена от спорните офшорни закони.

Документите, които "Guardian" цитира, съдържат около 70 000 банкови транзакции, 1920 от които са минали през британски банки, а 373 - през американски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

10

Лопе де Вега

21.03 2017 в 13:27

Ако само 96 страни са прали парите на виолончелистите, значи малко е откраднато от Русия. Там има още много.

Докато правителствата търпят офшорните зони, така ще бъде.

Поздрав!

38251

9

Denis Rizanov

21.03 2017 в 12:33

мусоре, не съди за другите по себе си.
Ако за шорошорастите и псевдолиберастите е ценност да си бъркат по отходните канали и да ги отдават под наем с цел месене на глина, то за обикновените хора това е извращение. мусор един вид.

3504

7

Няма страшно, Доналд ще прикрие всичко...

38251

4

Denis Rizanov

21.03 2017 в 10:22

Абе роско певелниев, а.к.а. роско пръдлето, нямаше ли и той офшорни компании бе?! Не криеше ли и той данъци от българския бюджет? Не пърдяха ли заедно с оня разградски серсемин в едно гърне?

38251

3

Denis Rizanov

21.03 2017 в 10:21

Реалните собственици на повечето фирми в мрежата за пране на пари остават скрити зад анонимността, осигурена от спорните офшорни закони.


Еле па тва!
В България, член на ЕС и нато от +10 години, един окръжен град през 2017г седя целокупно на студено. Даже общината, болницата и училищата! Щото местната топлофикацийка не е.ава да топли гражднатие, а само произвежда точец на завишени цени, уж това е с парата останала след отоплението на гражданите по цени средно по 90лв/MW и никой не беше в състояние да я принуди да отоплява гражднатие и досега даже не се знае КОЙ е собственика на таци централа...
Ало-о-оууууу КОЙ измисли тез "офшорни зони" бе? И къде са разположени и КОЙ им е гаранта за съществуването им?