''90% от острова са изчезнали'': Йън помита Флорида с много жертви и катастрофални наводнения (снимки)

OFFNews 30 септември 2022 в 09:36 6778 0

Опустошенията на урагана Йън във Флорида

Снимка БТА/АП

Опустошенията на урагана Йън в Орландо, Флорида

Много жертви, милиони без ток, катастрофални наводнения и животозастрашаващи бурни вълни, откъснати мостове и 90% заличен остров – това оставя след себе си помитащият американския щат Флорида и насочващ се към други щати ураган Йън. Известният брой на жертвите досега е 19, но се очаква той да се увеличи. Американският президент Джо Байдън предупреди, че Йън може да се окаже най-смъртоносният ураган в историята на Флорида.

Издирвателните и спасителните дейности продължават. Екипите обикалят от врата на врата в най-засегнатите части на щата, за да проверят състоянието на хората, след като първоначалните опити за това бяха осуетени заради наводненията.

Издадено е предупреждение към хората да се пазят от съборени електропроводи, оплетени в паднали дървета, както и да внимават за вода, която може да е проводник на ток.

От врата на врата

Стотици, ако не и хиляди се нуждаят от спасителни операции – пише CNN. По данни на Департамента за управление на извънредните ситуации на Флорида в четвъртък следобед в окръзите Шарлот и Лий са били спасени над 500 души. Екипи от окръг Ориндж са спасили хора и домашни любимци във вода, висока до кръста. Бреговата охрана на САЩ е извършила 28 спасителни операции в ранните сутрешни часове в четвъртък от Форт Майерс до Сейнт Питърсбърг, съобщи официален представител на CNN, като те включват както спасителни операции по море, така и спасителни операции на покриви.

Тежки са и наводненията в централната част на Флорида. Районите в Орландо и около него са изправени пред "исторически наводнения" в някои части на града, а високите нива на водата може да се задържат за известно време. "За съжаление единственият начин, по който водата ще спадне, е да се оттече по естествен път", заяви кметът на Орландо Бъди Дайър. В Кисими - на 18 мили южно от Орландо - се наблюдава безпрецедентно голямо наводнение.

Официални лица оценяват разрушенията в щата, а заключенията им вероятно ще потвърдят, че това е най-голямото природно бедствие в историята на щата.

90% от острова липсват

Жителите на острови са откъснати от континенталната част на страната. Хората на остров Санибел са блокирани. Те не успяха да се евакуират. Наложи се спасяване с хеликоптери. Мостовете към близкия остров Пайн са рухнали, а Матлача – малък остров до Кейп Корал – е напълно откъснат от света. 90% от острова са изчезнали – каза член на съвета на Форт Майерс Бийч. Град Форт Майерс Бийч с население около 5 600души на югозападното крайбрежие на Флорида е бил изравнен със земята от урагана Ян, заяви местен политик късно в четвъртък. Той се намира на остров Естеро в Мексиканския залив.

"Стигнах до около две трети от острова и бих казал, че 90% от острова са почти изчезнали", казва Дан Алърс от градския съвет пред CNN. "Освен ако нямате жилище на висок етаж или по-нова бетонна къща, която е построена по същите стандарти днес, къщата ви е почти изчезнала."

На мястото, където са се намирали домовете, има само отломки, каза той. "Всички къщи на плажа са изчезнали", каза Олърс. "Някои от къщите по страничните улици са напълно изчезнали и няма нищо друго освен дупка с вода", каза той.

Алърс, който се евакуирал на по-високо място по време на бурята, по-късно открил, че собственият му дом е пропаднал. "Всичко, което очевидно е било вътре, е изчезнало", казва той, въпреки че постройката е оцеляла.

Без ток

Повече от 2,2 милиона души са без електричество. Най-продължително време без ток са югозападните окръзи Харди, Шарлот, Лий и Хайлендс, окръзите Волусия и Семинол на брега на Атлантическия океан също са засегнати.

Йън достигна сушата на Флорида по югозападното ѝ крайбрежие в сряда като мощен ураган от категория 4. Сега се насочва към Джорджия и Южна Каролина като ураган от категория 1.

Южна Каролина може да бъде засегната по време на висока вълна. Прогнозите сочат, че Йън ще достигне сушата по обяд в петък, потенциално по време на прилив, което може да засили бурните вълни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews