9 часа обсада на Конгреса на Венецуела, 7 депутати са ранени

OFFNews 06 юли 2017 в 07:45 6308 1

Обсадата на Конгреса на Венецуела приключи след 9 часа, 7 депутати са ранени.

Атаката започна навръх националния празник - Деня на независимостта на 5 юли. Привърженици на социалистическото правителство на Венецуела нахлуха в контролирания от опозицията Конгрес с дървени и метални пръти, биха депутати и обсадиха сградата. Нападателите държаха депутати и журналисти 9 часа блокирани в парламента, след което блокадата бе свалена. Според Франс прес ранените депутати са 7. Петима са в болница, трима са отведени в лечебното заведение с окървавени глави.

Преди да освободят заложниците, силите за сигурност направиха няколко неуспешни опита да влязат, на което демонстрантите отговаряха, като взривяваха звукови гранати.

Полицаи и войници направиха кордон на изхода на парламента, за да разделят освободените хора от проправителствените демонстранти.

Президентът социалист Николас Мадуро осъди нападението и отрече да е замесен. Същото направиха и САЩ, и южноамериканската регионална организация Меркосур.

"Насилието, извършено при празнуване на независимостта на Венецуела, е атака срещу демократичните принципи, така скъпи на мъжете и жените, които са се борили за независимостта на Венецуела преди 206 години", подчертават от Държавния департамент.

Меркосур определи нападението като неприемливо в една демокрация. Регионалната организация обвини венецуелската изпълнителна власт, че е поробила законодателната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!