86 години музей търси останките от последния тасманийски тигър на Земята и накрая ги откри в собствения си шкаф

OFFNews 05 декември 2022 в 14:39 2941 0

Кожата на последния тасманийски тигър на Земята

Снимка ABC News

Кожата на последния тасманийски тигър на Земята

Останките от последния тасманийски тигър на Земята - смятани за изгубени в продължение на 86 години - бяха открити в шкаф на австралийски музей.

Тилацинът умрял в зоопарка в Хоубарт през 1936 година. Тялото му било предадено на местния музей, но какво се случило със скелета и кожата никой не знаел. Тасманийският музей изгубил следите им, смятало се, че те са били изхвърлени. Но ново проучване установи, че през цялото това време те са престоявали в същия музей, само че не са били правилно описани и никой не е знаел какво всъщност се пази в шкафа.

"Години наред много музейни уредници и изследователи безуспешно търсеха останките му, тъй като не бяха регистрирани никакви материали от тилакини, датиращи от 1936 г.", казва Робърт Падъл пред Би Би Си, който през 2000 г. публикува книга за изчезването на вида. Но двамата с един от уредниците на музея намерили непубликуван доклад на таксидермист, който предизвикал нов преглед на колекциите на музея. Така те открили липсващия женски екземпляр в шкаф в образователния отдел на музея.

Екземплярът е бил разнасян из Австралия като пътуващ експонат, но служителите не знаели, че това е последният тилацин - казва кураторът Катрин Медлок пред Австралийската радиотелевизионна корпорация. "Избрахме го, защото беше с най-добрата кожа в колекцията", обяснява тя.

Кожата и скелетът вече са изложени в музея в Хоубарт.

Първоначално се смятало, че тасманийските тигри са бродили из цяла Австралия, но популацията им е намаляла заради въздействието на хората и на кучетата динго. Торбестият тигър - за последно срещан само на остров Тасмания - е бил преследван до неговото пълно изчезване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!