''8 месеца война. Украйна разбива т.нар. втора армия в света. Отсега нататък Русия ще бъде само пешка''

OFFNews 24 октомври 2022 в 22:26 14798 17

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Днес се навършват точно осем месеца от пълномащабната война. Какво е постигнато през това време? Защитихме независимостта на страната ни и Русия не може да промени това. Стъпка по стъпка освобождаваме украинска земя. Сега звучат Донбас, Харковска област, Херсонска област. Но ще звучат и Запорожска област, и Крим: ще дойде време и цяла Украйна ще бъде свободна.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във Фейсбук чрез видеообръщение по повод навършването на 8 месеца от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. 

"Украйна разбива така наречената втора армия в света и отсега нататък Русия ще бъде само пешка. Те (руснаците - бел. ред.) просят нещо в Иран, опитват се да изтръгнат нещо от западните държави - измислят разни глупости за Украйна, сплашват, мамят...", допълва Зеленски. 

Според него никога повече Русия няма да бъде субект, който може да диктува нещо на някого: "Тя вече няма потенциал да диктува. Светът го вижда. Сега руският потенциал се пропилява за това безумие - за война срещу нашата държава и целия свободен свят".

"Имало е газово влияние - не. Имало е военно влияние - то се изпарява. Имаше политическа тежест - сега е в постоянно нарастващата изолация. Имаше идеологическа амбиция - сега е просто отвращение", допълва украинският президент. 

Според него това е много важна промяна на конфигурацията: колкото повече от потенциала си Русия ще загуби сега, толкова повече реална свобода ще получат всички народи, както близо, така и вътре в Русия. "Украйна - на първо място", казва още той.

Междувременно украинската армия обяви, че е изтласкала руските сили от четири села в североизточната част на страната, където контранастъплението вече ѝ позволи да си върне хиляди квадратни километри територия през миналия месец.

"Благодарение на успешните операции нашите войски изтласкаха врага от населените места Кармазиновка, Мясожаровка и Невское в Луганска област и Новосадово в Донецка област", съобщи украинският генерален щаб във Фейсбук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

17

ob1

25.10 2022 в 19:01

Коя е другата война и кой е обявил жертвите ѝ за приемливи? И всъщност какво значение има? Някаква свинщина в миналото как оневинява свинщина сега?
Отпадъци... Айде не обръщайте и тоя сайт на оная клоака дир.бг...

-1650

15

ob1

25.10 2022 в 17:24

Изобщо не ме еВе кой е измислил "тактиката" тормоз на цивилни. Достатъчно е, че има идиот, който я практикува през 21ви век. Това, което недоумявам е защо има някой друг идиот, който намира това за приемливо и в същото време живее в място с претенции за цивилизованост.

2070

13

НЕМА ТАКЪФ

25.10 2022 в 12:13

ПРЕЗ ЗИМАТА ФИНЛАНДСКИТЕ " БЕЛИ ДУХОВЕ " , ЩЕ СА В ПОМОЩ НА УКРАИНА !

-1650

12

ob1

25.10 2022 в 12:00

вежда, не са 2/3 (освен това да е целта, поставена от великия вожда на оркската орда). Ако ще и 5% да са, това е благодарение на цивилизованото съдействие на съседа на Украйна. Като не могат да победят армията, жалките п3д3расти тормозят цивилните. Ма ти и винкела и така си ги харесвате. Всъщност ще ги харесвате дори ако вас тормозят.

-529

10

6екеr4о

25.10 2022 в 10:19

Президентът Зеленски бил употребил за реакциите по света за идеологическите амбиции на кремълския режим епитета "отвращение", за мен по-точната дума е "омерзение"...

345

9

Джендо Джедев

25.10 2022 в 08:54

Пеше от Перни,


И Рашка е втората армия. Ама в Украйна. :D

2805

8

Едър Вредител

25.10 2022 в 07:42

Те и да реват русофилите панаиря свърши след войната ще замине и Сибир и половината им републики,а новата евразийска сила ще е Туран начело с Турция около 300 миюиона население с обща религия и общи обичаи и всичко това благодарения на така любимия ви питерски гном и крадливите му педеразъй
 
X

Да помогнем на украинските деца!