8 държави дават F-16 на Украйна, скоро ще има и Юрофайтъри, и Грипен

OFFNews 02 юни 2023 в 12:51 12466 9

изтребители
Американски изтребители.

„Изтребителната коалицията“ за Украйна вече се състои от осем държави. Това обяви заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква.

Според него по-късно към тях може да се присъединят и други.

Висшият чиновник отбеляза, че един от резултатите от пътуването на Владимир Зеленски в Молдова за срещата на върха на Европейската политическа общност е била ясно да се очертаят контурите на „изтребителната коалиция“. Освен това са предприети реални стъпки за ускоряване на обучението на пилоти за управление на изтребители четвърто поколение, както и обучението на персонал за поддръжка на бойната авиация.

Жовква отбеляза, че F-16 ще бъдат представени сред самолетите, но помощта няма да се ограничава до изтребители от този тип. Това потвърждава думите на министъра на отбраната в Киев Олексий Резников отпреди няколко дни, когато той каза, че Украйна се надява да получи и самолети Юрофайтър и Грипен.

„Основата на европейската част на коалицията е оформена с участието на осем държави (скоро ще бъдат още): Великобритания, Холандия, Полша, Дания, Швеция, Белгия, Португалия и Франция. С президента на Франция дори имаше отделно съвместно изявление за този въпрос“, каза зам.-шефът на кабинета на президента Зеленски пред „Европейска правда“.

Според Жовква настоящите договорености позволяват на Киев да разчита на конкретни решения относно плана и обема на обучение на пилоти, техници по поддръжката на самолети, както и осигуряване на подходяща инфраструктура. Тези решения могат да бъдат взети още по време на следващото заседание на Контактната група за отбраната на Украйна (формата Рамщайн).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

02.06 2023 в 15:48

Бай Борисов очевидно е пенЦиониран фатмак, който освен да марширува, да си лъска чепиците и да ръчка с шомпола на друго не е обучен!?

345

5

Джендо Джедев

02.06 2023 в 14:21

Борисов, това, че ти си с ограничен когнитивен капацитет и едва ли би се обучил да пилотираш изтребител, не означава, че нормалните хора не могат да се обучат.

12078

4

edin slep

02.06 2023 в 14:16

Не е честно! А кой ще даде нещо на блатната империя, да се защити срещу вероломния запад? То е ясно, че руските самолети отстъпват при радарите и до някъде при въоръжението, егати излагацията се очертава ...

1000

3

Кок

02.06 2023 в 14:04

Да Украйна полека лека ще се въоражи добра .Като гледам импотентността на Руската армия си мисля че успехите на СССР при 2,та свет.Война аса се дължали на Украйнските армии /унас 3,та с марш.Толбухин./За Русия не остава нищо друго освен да се изтегли и преговаря за мир .Колкото повече минава времето толкоз повече икономиката на Русия закъсва а Украйна засилва.

-529

1

6екеr4о

02.06 2023 в 13:21

А сега да видим дали дали самальот с ватници, летящ над територията на педеРацията с насочени към Киив ракети, е легитимна военна цел!

Тия наистина са токсичен отпадък, концентриран...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews