72% активност на кюрдския референдум, Турция и Ирак започват съвместни маневри по границата

OFFNews 25 септември 2017 в 23:52 6273 0

Снимка twitter.com/RudawEnglish

Над 72% са гласували в референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, съобщи в 23 ч. българско време избирателната комисия пред Rudaw news agency.

Официалните резултати от референдума обаче ще станат известни не по-рано от вторник вечерта.

За участие във вота са се регистрирали 5,2 милиона души. Те трябваше да дадат положителен или отрицателен отговор на въпроса: "Искате ли регионът Кюрдистан и кюрдските територии извън пределите му да станат независима държава?"

Референдумът се състоя в провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, влизащи в състава на кюрдския регион на Ирак, както и в провинция Киркук и местата с компактно кюрдско население в Ниневия и Диала.

ООН предупреди, че състоялият се днес референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращ ефект.

"Генералният секретар е обезпокоен от възможния дестабилизиращ ефект на референдума в Иракски Кюрдистан" - пише в изявлението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, разпространено след приключването на гласуването.

"Генералният секретар уважава суверенитета, териториалната цялост и единството на Ирак и смята, че всички проблеми между федералното правителство и регионалното правителство на Кюрдистан трябва да бъдат разрешавани чрез структуриран диалог и конструктивни компромиси", добави говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Същевременно въоръжените сили на Турция и Ирак започнаха днес съвместни маневри на общата си граница.

Двете страни координират мерки срещу автономната кюрдска област в Северен Ирак - в отговор на състоялия се днес референдум за независимост, отбелязва Ройтерс.

Турската армия още от 18 септември провежда маневри в район на границата с Ирак.

Ръководителят на регионалното правителство Нечирван Барзани заяви преди вота, че кюрдското ръководство не смята веднага след края на референдума да провъзгласи независимост, но е готово за диалог с централното правителство на Ирак и съседните страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови