Над 5 милиона кюрди гласуват за независимост на исторически референдум

OFFNews 25 септември 2017 в 11:32 4016 2

5.2 млн души днес ще гласуват на историческия референдум за независимост на Иракски Кюрдистан. Гласуването започна тази сутрин, като в секциите хората ще отговарят на въпроса "Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?".

Гласуването приключва в 18.00 местно време (15.00 по Гринуич). В обхванатите зони са открити 12 072 изборни секции. По данни на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан ходът на вота се следи от над 400 международни наблюдатели и повече от 600 журналисти, една трета от които представляват чуждестранни медии.

Освен в Иракски Кюрдистан - неофициалното наименование на кюрдския автономен район, включващ провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, референдумът обхваща и спорни територии между Ербил и Багдад, по-специално богатата на петрол провинция Киркук, контролирана от кюрдските военизирани формирования пешмерга. От минаретата на джамиите в Киркук правоверните бяха призовани да се явят пред урните, посочва АФП, цитирана от БТА.

Правителството в Багдад се обяви срещу референдума, който според властите е неконституционен. Против него са също Анкара и Техеран, отправили призиви за единство на арабската държава. Референдумът е смятан за неуместен от Вашингтон и ред европейски столици, тъй като според тях подкопава усилията в борбата с тероризма и за гарантиране на сигурност в региона.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани вече гласува - усмихнат, облечен с национална носия.

Сред първите участници във вота днес бе и Наджмаддин Карим, губернаторът на провинция Киркук, чиято оставка бе гласувана от парламента на Ирак, отбелязва ТАСС.

Резултатът ще стане ясен денонощие след края на гласуването тази вечер. Но няма съмнения какъв ще бъде той - повечето кюрди искат независимост, допълва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

25.09 2017 в 14:44

Няма да им позволят. За съжаление. Страх ги е от това, че кюрдите в Турция и Сирия ще поискат да се обединят с иракските си братя. Пак се очертават кланета.

Поздрав!

10571

1

Hissarion

25.09 2017 в 13:55

Тръгне ли веднъж влака, ще помете и Сирия и Турция.