7 години затвор за шефката на Специализираната прокуратура в Македония

OFFNews 18 юни 2020 в 19:17 5153 0

Катица Янева

Първоинстанционният съд в Скопие постанови 7 години затвор за бившата ръководителка на Специализираната прокуратура в Северна Македония Катица Янева и 9 години затвор за неофициалния собственик на вече закритата ТВ1 Боян Йовановски.

Боян Йовановски и Катица Янева са виновни. В периода от ноември 2018 до април 2019 г. Йовановски е използвал влиянието си върху Катица Янева при изпълнение на служебни действия. За посредничеството са взели подкуп от 1,5 милиона евро: от Ана Камчева 500 000 евро, както и от бизнесмена Йордан (Орце) Камчев - един милион евро, постанови днес съдия Васка Николовска Масевска.

Янева, която остана под домашен арест поради здравни и семейни причини, е осъдена за злоупотреба със служебното положение и правомощия.

Присъдата на Йовановски (с артистичен псевдоним Боки 13) е за облагодетелстване и оказване на противозаконно влияние и пране на пари. Той беше откаран от ареста в затвора Шутка.

Янева е получила и скъп триместен диван, както и 50 000 евро, за да облекчи ситуацията на бизнесмена Камчев при разследване на делото "Империя".

Днешните присъди на първоинстанционния съд в Скопие обаче не са окончателни и могат да бъдат обжалвани.

Оглавяваната от Катица Янева Специализирана прокуратура в Северна Македония беше разформирована през 2019 г. - именно заради корупционните скандали, за които Янева беше осъдена днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови