65 военни арестувани във Венецуела на фона на протестите срещу властта

OFFNews 12 май 2017 в 12:58 2634 1

Снимка AP

Най-малко 65 военни са арестувани във Венецуела, съобщи адвокат, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Той уточни, че сред задържаните има офицери и капитан от голяма погранична част.

Алонсо Медина от адвокатско сдружение "Форо пенал" каза, че някои от офицерите са обвинени в измяна на родината и подклаждане на размирици, а други още очакват да се явят на изслушване в съда.

Опозиционният лидер Енрике Каприлес пък твърди, че сред военните във Венецуела има "пълно разделение" и "дълбоко недоволство" от правителството.

Арестите на военни са извършени на фона на продължаващата повече от месец политическа криза и многохилядни протести против президента социалист Николас Мадуро и с искане за предсрочни избори, при които до момента загинаха 38 души. 

Мадуро назначи вчера нов министър на здравеопазването след публикуването в сряда на тревожни данни за детската смъртност в страната, предаде Франс прес. Новият министър Луис Лопес Чехаде заменя Антонела Капоралес.

Според разпространен от здравното министерство епидемиологичен бюлетин между 2015 и 2016 г. детската смъртност се е увеличила с повече от 30 процента, което потвърждава тежката здравна обстановка в страната. Сред основните причини авторите цитират сепсис, пневмония, преждевременно раждане и дихателни затруднения.

Същият доклад съобщава за близо 66-процентов скок в майчината смъртност, свързана с бременността или раждането, през 2016 г., с регистрирани 756 смъртни случая.

В документа се отбелязва експлозивен ръст - над 76 процента, в броя на заразените с малария - над 240 600 случая. Във Венецуела, където тази разпространявана от комари болест беше изкоренена преди половин век, сега са засегнати от малария 13 от общо 24 щата.

Разорена от срива в цените на петрола, Венецуела страда от недостиг на храни и лекарства, а също от галопираща инфлация, която според Международния валутен фонд в края на годината ще достигне 720 процента.

По данни на Венецуелската лекарска федерация болниците разполагат с едва 3 процента от необходимите им медикаменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!