63% от американците одобряват изтезанията на уличени в тероризъм

OFFNews 30 март 2016 в 16:45 3046 5

Снимка Reuters/Jim Young

63% от американците подкрепят изтезанието на предполагаеми терористи с цел извличане на информация, сочи ново проучване на "Томсън Ройтерс". 

В онлайн анкетата, изследваща отношението на хората към заплахата от тероризъм след скорошните атаки в Брюксел, са участвали 1976 респонденти на възраст над 18 години. Всички те са жители на континенталната част на САЩ, както Аляска и Хавай.

На въпроса "Какво е отношението ви към употребата на изтезания върху предполагаеми терористи с цел извличане на информация за терористични дейности?" 63% изказват положителна оценка. Една четвърт от запитаните твърдят, че подобни методи "често могат да бъдат оправдани, докато 38% се придържат към тезата "понякога могат да бъдат оправдани". 21% отговарят, че спорните действия "рядко могат да бъдат оправдани", а само 15 на сто ги отричат напълно.

Любопитно е и разпределението на респондентите според партийната им принадлежност. То показва, че 82% от поддръжниците на републиканската партия подкрепят или не отхвърлят изтезанието като начин за извличане на информация. Това отразява и възгледите на републиканския кандидат за президентския пост на САЩ през 2016 г. Доналд Тръмп, който нееднократно е повдигал въпроса по време на медийните си изяви и е изразявал силната си позиция в ползва на насилственото извличане на сведения.

Тръмп обеща да върне в употреба забранения от Барак Обама метод на т.нар. уотърбординг - процедура, която симулира многократно потопяване на разпитвания във вода. Милиардерът се зарече да възстанови използването и на много по-тежки мъчения.

64% от анкетираните допускат възможността за терористично нападение в САЩ в рамките на следващите 6 месеца.

По-голяма част от въпросите в анкетата са фокусирани върху опасенията на хората за сигурността им при определени ситуации на обществени места.

Изследването показва също така, че 22% от запитаните не са наясно с атентатите на 22 март в белгийската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови