60-и ден от войната: IDF нахлу в щаба за сигурност на Хамас. Атакувани са обекти на Хизбула

Кристина Минчева 05 декември 2023 в 12:34 2587 1

Танкове

Снимка IDF/ X

В 60-ия ден от войната между Израел и "Хамас" войските на Израелските отбранителни сили (IDF) са нахлули в щаба на терористичната групировка за обща сигурност в района и са напреднали в Джабалия в северната част на Газа. Освен това са ударили редица обекти на "Хизбула" в Ливан след трансгранични атаки от тяхна страна. В израелските градове, близо до границата с Газа, продължават да звучат сирени за противовъздушна отбрана, съобщават израелските медии.

Според IDF 162-ра дивизия е започнала да действа по-навътре в Джабалия, след като е завършила обкръжаването на своя бежански лагер през последните дни. В изявление се казва, че през последния ден войските са действали в Джабалия, за да унищожат активите на "Хамас". Войниците са локализирали ракети и други оръжия и са насочили въздушни удари срещу агентите на терористичната групировка.

Израелските отбранителни сили съобщават още, че в съвместна операция, проведена с израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет", резервисти от 551-ва бригада и командоси Shayetet 13 са нахлули в щаба за обща сигурност на "Хамас" в Джабалия и са открили оръжия, оборудване и разузнавателна информация.

През нощта е проведена и операция в бежанския лагер "Дженин". 21 издирвани лица са арестувани в цяла Юдея и Самария, а две печатници, използвани от "Хамас", са затворени. 

Междувременно военновъздушните сили са продължили да нанасят удари в Газа, като IDF заявява, че вчера е ударила група от елитни оперативни служители на "Хамас Нухбат" по време на съвместна операция с Парашутната бригада. Войските са открили и тайник с ракети. Военноморските сили също са извършили десетки удари по крайбрежието на Ивицата, подпомагайки сухопътните сили.

Атаки по цели на "Хизбула"

Продължават и взаимните атаки между Израелските отбранителни сили и ливанската "Хизбула". 

В изявление на IDF се съобщава, че изтребители са ударили няколко изстрелващи площадки, „терористична инфраструктура“ и военна структура на "Хизбула" в отговор на изстрелян снаряд от терористичната групировка към граничния град Зарит. 

„Освен това артилерийски огън на IDF атакува редица райони на ливанска територия, за да премахне заплахата“, се казва още в изявлението.

ПВО-то в Израел не спира да работи

Рано сутринта сирените за противовъздушна отбрана са били активирани в южния град Беершеба и Хацерим, близкия кибуц и авиобаза.

Сирени са прозвучали и в граничната зона с Газа в кибуците Нир Оз и Нирим, които бяха евакуирани, след като бяха опустошени от терористите на "Хамас" на 7 октомври.

Няма съобщения за удари, щети или жертви. Националната служба за спешна медицинска помощ на Израел също казва, че не е получила сигнали за удари или жертви. 

По-рано днес стана ясно, че Израелските отбранителни сили са подготвили план за наводняване на системата от тунели на "Хамас" под Ивицата Газа с вода, изпомпвана от Средиземно море. Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Ал Шати“, които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

05.12 2023 в 14:48

Преди време четох една книга - сборник с разкази, написани от български евреин, доктор - гинеколог, в предговора на която той откровено обясняваше причините, поради които е заминал да живее и работи в Израел. Цифрата, която ми остана в главата, е 15% от брутния вътрешен продукт, които отиват за въоръжените сили на държавата. Официалните цифри са с пъти по-различни, но както е модерно в последно време да се казва: Всеки сам си преценЯ!

Горепосоченото, съчетано с всеобща дългосрочна военна служба за мъже и жени, както и с високотехнологична напредналост във всички сфери на живота, предполагат, че еврейската държава няма да се остави да бъде тероризирана от шайка радикализирани изроди...
 
X

Да помогнем на украинските деца!