6.1 по Рихтер разтърси остров Крит, над 10 земетресения и тази нощ в региона

OFFNews 27 ноември 2019 в 10:27 4843 0

Снимка ЕССЦ

Картата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център показва както днешното земетресение (в червено), така и станалите през предишните няколко дни.

Силно земетресение - с магнитуд 6.1 по Рихтер - разтърси тази сутрин най-големия гръцки остров Крит.

Станало е в 9:23 ч. местно време на 48 км западно от село Платанос и 272 км южно от столицата Атина, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Трусът е поредният от десетките в региона само за последните два дни и е най-силният от полунощ на 27 ноември досега. От полунощ до 8:31 ч. (Координирано универсално време; 10:31 ч. българско) са станали общо 23 земетресения в региона, включително в: Адриатическо море, Албания, Турция, Италия, Косово, Гърция, Босна и Херцеговина и Румъния. 

Вчера Албания беше разтърсена от най-силното си земетресение от 1979 година насам. То бе със сила 6,4 по Рихтер и епицентър в Адриатическо море, близо до големия албански град Дурас, и отне живота на най-малко 21 души, над 130 са ранени, сгради и пътища са разрушени.

"Най-силното, което някога съм преживявал - пише до ЕССЦ грък, живеещ на 56 км източно от епицентъра, за сутрешното земетресение в Крит. - Беше страшно - започнах да мисля, че никога няма да спре. Продължи много дълго!"

"Цялата къща се разтресе. Продължи дълго, имаше две вълни" - пише друг, преживял земетресението на 57 км източно от епицентъра.

"Първата продължи около 5 секунди, втората - 15 с около 10 секунди пауза между двете", пише трети, който е бил на 83 км източно от епицентъра.

Хора споделят още, че са чули тътен и са усетили вибрация.

Трусът е усетен слабо в Атина, почувстван е още в Албания, Република Северна Македония, Черна гора, Косово, Турция, Източна Либия, Италия, Малта и Египет - става ясно от свидетелствата на хората.

Не се съобщава за жертви и ранени.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови