Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

5 години по-късно: Франция осъди 14 души за терора срещу Шарли Ебдо

OFFNews 16 декември 2020 в 21:00 1709 0

Снимка БТА/AP

Парижки съд осъди 14 души за участие в атентатите през 2015 г. срещу сатиричното издание Шарли Ебдо, полицаи и клиенти в еврейски супермаркет, предаде Би Би Си. 

Преди пет години двама маскирани мъже, въоръжени с автомати "Калашников", откриха стрелба в редакцията на парижкото издание. При нападението са убити 17 души.

Братята Саид и Шериф Куачи са преките извършители на нападението в Шарли Ебдо, а техният съучастник Амеди Кулибали взе заложници в супермаркета за кашерна храна и уби петима души. И братята, и Кулибали бяха убити от френските сили за сигурност след нападенията.

В съда днес се явиха 11 от обвиняемите, а трима са осъдени задочно.

Присъдите, произнесени от парижкия съд, варират от четири години до доживотен затвор.

Хаят Бумедиен, бивша приятелка на ислямисткия терорист Амеди Кулибали, е осъдена задочно на 30-години затвор. Смята се, че тя е жива и се укрива от международна заповед за задържане в Сирия, където се е присъединила към "Ислямска държава". Тя е обвинена във финансиране на тероризма и принадлежност към терористична организация.

35-годишният Али Риза Полат, обвинен от прокурорите, че е дясна ръка на един от нападателите, е осъден за съучастие в терористични престъпления и получи 30-годишна присъда.

Мохамед Белхусин получи доживотна присъда, въпреки че той също бе осъден задочно и се предполага, че може да е мъртъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!