5 000 европейци се бият в редиците на "Ислямска държава"

OFFNews 21 януари 2016 в 12:24 3061 3

Пет хиляди европейци се бият в редиците на

Пет хиляди европейски граждани на Европейския съюз се бият в редовете на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Това съобщи пред Европейския парламент в Страсбург холандският министър на външните работи Берт Кундерс от името на председателството на Съвета на ЕС.

Еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви, че терористичната заплаха в ЕС е висока и е налице. Борбата с тероризма е общоевропейска задача, държавите в ЕС трябва да си имат повече доверие и да споделят повече информация. Имаме общата цел да дадем сигурност на нашите граждани; не става дума за съревнование - обединени, силите ни са повече, коментира еврокомисарят.

Той посочи, че миналата година Европа е дала 150 жертви на тероризма и това е било повратна точка. Тази година ще тръгнем по пътя на парите на терористите, трябва да ги лишим от достъп до средства. Ясно е, че е необходимо да подобрим опазването на външните граници, за да спасим Шенген. Да не приравняваме бежанците и терористите, призова Аврамопулос.

В същото време администрацията на САЩ планира да въведе нови, по-строги изисквания при издаване на визи на европейците, които са посещавали Ирак, Иран, Сирия и Судан през последните пет години. Нововъведенията, както съобщи източник в Министерството на националната сигурност (МНС), ще се отнасят и за туристите, идващи от Европа, които са граждани на изброените страни. Този ход, според МНС, цели да усложни преминаването на границата на САЩ от европейци, които биха могли да са привърженици на терористичната групировка „Ислямска държава“, която контролира части от територията в Ирак и Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!