4 жертви и 8 изчезнали в наводненията, нови райони под вода в Германия

03 юни 2013 в 09:59 3711 0

Наводнение в Германия, Снимка: ЕПА
Наводнение в Германия, Снимка: ЕПА

Четирима са загинали в Чехия и Австрия и най-малко 8 са изчезнали в наводненията, след като проливни дъждове в Европа предизвикаха свлачища и повишиха опасно нивата на реките.

В Австрия, Германия и Чехия се провеждат операции за справяне с рекордните на места наводнения. Хиляди домове в региона бяха евакуирани. В чешката столица Прага е обявена тревога заради опасения, че прииждащите води могат да залеят историческия център на града.

Основни пътища в редица области на Централна Европа бяха затворени, а жп връзките бяха прекъснати. В някои райони електроподаването беше прекъснато като предпазна мярка. В Прага станциите на метрото и училищата бяха затворени, а властите в града следят дали река Вълтава ще излезе от коритото си.

Чешкият премиер Петър Нечас свика специално заседание на правителството вчера за координиране на реакцията, а около 1000 военни бяха мобилизирани да помогнат за издигането на бариери и за запълването на чували с пясък.

Чешката столица се надява, че защитата, установена след опустошителните наводнения през 2002 г., ще проработи. Застрашени са Карловият мост от 14-ти век и други исторически сгради близо до брега на реката.

 Наводнението обхваща нови райони в Германия, предаде РИА Новости. За наводнения се готви западната федерална област Рейн-Пфалц. По данни на министерството на околната среда, в района на Майнц нивото през нощта във вторник може да достигне 7.2 метра, а в град Кауб - 7.5 метра.

Проливните дъждове в Германия продължават вече четвърти ден. Те предизвикаха наводнения в редица градове, а най-тежко пострада провинцията Бавария.

Във вече пострадалите региони на Германия обстановката се усложнява. В град Пасау, по данни на кризисния щаб, нивото на река Дунав достигна историческия максимум от 12.2 метра, като се очаква да продължи да се повишава и да достигне новия рекорд от 12.55 м.

Историческата част на града и редица централни райони са наводнени. Поради наводненията в много градове са включени сирените за оповестяване на жителите за извънредни ситуации. 

Евакуирани са няколко хиляди души в източната и южната част на страната. В пострадалите райони са отменени занятията в детските градини и училищата, прекъснати са междуградски транспортни линии.

В борбата със стихията участват 700 пожарникари и доброволци. На помощ на местните власти са пристигнали и около 120 военни.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!