Потоп в Прага, в Германия Дунав преля (обновена)

02 юни 2013 в 17:17 7127 1

Наводнения заляха Чехия, Германия, Полша. Снимка: EPA/БГНЕС
Наводнения заляха Чехия, Германия, Полша. Снимка: EPA/БГНЕС

В чешката столица Прага е обявена опасност трета степен от наводнение, започнала е евакуация на населението, съобщава електронното издание ceskenoviny.

Към момента от река Вълтава протичат 1510 кубически метра вода в секунда.

Започнала е евакуация на населението от района на наводняване. В района Прага домовете си са напуснали около 30 души. Създават се центрове по евакуация на населението, специализирани автобуси са в готовност. Вероятно ще започне евакуация на болница „На Франтишку”, съобщи "Фокус".

В зоната на възможно наводняване са поставени защитни бариери.

В чешкото село Требенице, на 30 км южно от Прага, една жена е загинала, когато къщата й се срутила вследствие на наводнението, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Трима души са обявени за безследно изчезнали в същия район, както и в Пилзен, съобщава Mediapool.

Поради силни дъждове нивото на водата в р. Дунав край германския град Пасау стигна 9,3 метра и продължава да расте със скорост около 20 сантиметра в час. Вече са наводнени централните градски улици и мазетата на сградите, съобщи службата за оповестяване при бедствия в провинция Бавария в неделя.

Шест района в Югозападна Полша също са застрашени от наводнение, съобщава РИА Новости. В 23 водоема в Долнодешленско воеводство е превишено критическото ниво на водата.

В още 25 водоема е отбелязано силно повишаване на обема на водата, като нивото продължава да се покачва. 11 селски общини в Долнодешленско воеводство са обявили тревога.

Най-сложна е обстановката в град Каменна гура и неговите околности. Нивото на водата е превишено и в градовете Богатиня и Еленя гура.

В редица реки, сред които Бобр, Квиса и Лужицкая Ниса водата може да надхвърли критичното ниво с 1-1.5 метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!