4 дни след края на примирието: Нов хуманитарен коридор в Газа, ПВО-то в Израел не спира да работи

Президентът на Международния комитет на Червения кръст пристигна в Газа и настоя всички, лишени от свобода, да бъдат третирани хуманно

Кристина Минчева 04 декември 2023 в 20:59 1821 1

Газа

Снимка БТА/АП

4 дни след края на примирието Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха нов хуманитарен коридор в южната част на Ивицата Газа, а в Израел звучат сирени за противовъздушна отбрана. Междувременно президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Миряна Сполярич Егер пристигна в Газа и настоя "всички, лишено от свобода, да бъдат третирани хуманно". Организацията е критикувана и от двете воюващи страни.

Израелските отбранителни сили обявиха нов хуманитарен коридор в южната част на Ивицата Газа, докато напредват към Хан Юнис. Подполковник Авихай Адрае от IDF казва, че главната северно-южна магистрала на Газа - Салах ад-Дин, в районите североизточно от Хан Юнис е „бойна зона“.

„Бойните действия и военното настъпление на IDF в района на Хан Юнис не позволяват движението на цивилни през оста Салах ад-Дин в районите на север и изток от града“, пише той в социалната мрежа Х.

По думите му IDF ще улесни движението на цивилни по заобиколен маршрут на запад от Хан Юнис.

„Преминаването от районите Рафах и Хан Юнис към Дейр ал-Балах и лагерите в централна Газа ще бъде налично по следните маршрути: крайбрежният път на Ал-Рашид и улица Ал-Шухада в Дейр ал-Балах“, допълва Авихай Адрае.

IDF съобщава още, че през последните няколко часа сухопътните сили са се сражавали с оперативните сили на "Хамас" в Ивицата Газа, докато военновъздушните сили са нанасяли удари по ракетни установки, оръжейни складове и други обекти, принадлежащи на терористичната групировка.

В изявление на израелските военни се казва, че войските на 7-а бронетанкова бригада са забелязали трима агенти на "Хамас" по време на битка и са насочили удар с дрон срещу тях.

Други сили са забелязали агенти на "Хамас" да стрелят с РПГ по тях и са отговорили със стрелба, убивайки двама членове на терористичната групировка, твърди IDF.

При друг инцидент двама стрелци от "Хамас" са открили огън по войници от входа на тунел. Войниците са разрушили тунела, убивайки двамата стрелци. Израелските отбранителни сили не съобщават местата на инцидентите в Газа.

На кадри, изтекли онлайн, се вижда как израелските отбранителни сили разрушават главната сграда на съда на „Хамас“ в Ивицата Газа.

Сградата в централната Ивица Газа, известна като Двореца на правосъдието, беше превзета от войски миналия месец. Нови кадри показват, че мястото е унищожено при контролиран взрив.

Израелските отбранителни сили са извършили удари и срещу още 200 цели на „Хамас“ в Газа през нощта. В изявление IDF съобщава, че нейната бригада „Негев“ е унищожила „инфраструктурата“ на „Хамас“ в училище в Бейт Ханун в северната част на Газа, което е било използвано от оперативните агенти за атака на израелските войски.

Вътре в училищния комплекс IDF са открили два входа на тунела, включително един с мина и други оръжия. В същото време десетки израелски танкове са навлезли в южната част на Ивицата Газа близо до Хан Юнис, твърдят свидетели, докато израелските военни провеждат сухопътна офанзива в района.

Бронетранспортьори и булдозери също са били забелязани. Амин Абу Хаули казва, че израелските превозни средства са били „на два километра навътре“ от Газа в село Ал-Карара близо до Хан Юнис. Друг очевидец споделя, че израелските танкове са били в южната част на пътя Салах ал-Дин, който минава от север на юг от Ивицата.

„Те държат пътя Салах ал-Дин от двете страни и сега го пресичат между Дейр ал-Балах (в централната част на Газа) и Хан Юнис, стреляйки с куршуми и танкови снаряди по автомобили и хора, които се опитват да се движат през района“, казва той.

IDF не коментира конкретни движения на войските си, но вчера потвърди, че е разширила наземната си офанзива в южната част на Ивицата Газа.

В същото време за първи път от 2005 г. насам в Ивицата действа пехотната бригада Kfir на IDF. Бойният екип на бригадата в Газа се състои от нейното разузнавателно звено Haruv и 94-ти батальон Duchifat, заедно с резервни танкови сили от бригадата Kiryati, бойни инженери и артилерийски сили.

Сирени за противовъздушна отбрана

Ракети са изстреляни по северната общност на Матат, като те са паднали на открити места. IDF съобщава, че отговаря с артилерийски обстрел в източника на огъня.

За първи път от 11 ноември в Беершеба и близките населени места се чуват сирени за приближаващи ракети. Ракетен обстрел е имало и по граничните общности в централен Израел и Газа.

Предупредителните сирени са звучели в Рамат Ган в района на Тел Авив и в Кирят Оно, Йехуд-Моносон, Савьон и Ор Йехуда, които са близо до международното летище Бен Гурион. Сирени също звучат в При Ган, Нир Ицхак и Суфа на границата с Газа.

Жителите съобщават, че са чули експлозии, най-вероятно от прехващачи Iron Dome, но няма съобщения за наранявания или щети.
IDF казва, че бойни самолети и дронове са извършили удари срещу команден център на „Хизбула“ и други обекти, принадлежащи на терористичната групировка, в отговор на атаките срещу Северен Израел сутринта.

Червеният кръст

Президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), Миряна Сполярич Егер, пристигна в Ивицата Газа и призова за защита на цивилните в палестинската територия, където тя предупреждава, че човешкото страдание е „непоносимо“.

„Пристигнах в Газа, където страданията на хората са непоносими. Неприемливо е цивилните да нямат безопасно място в Газа, а при военна обсада също така не е възможен адекватен хуманитарен отговор в момента”, коментира тя и настоява „всички лишени от свобода трябва да бъдат третирани хуманно“.

„Заложниците трябва да бъдат освободени и на МКЧК трябва да бъде позволено безопасно да ги посети. Като неутрален участник, МКЧК е готов да подкрепи по-нататъшни хуманитарни споразумения, които намаляват страданието и разбито сърце“, казва още тя.

Организацията беше подложена на критики от Израел и чужбина, че не настоява достатъчно за достъп до заложниците, за да провери тяхното състояние, да достави лекарства и да улесни комуникацията със семействата.

Израел няколко пъти спомена, че посещенията на Червения кръст при останалите заложници са били условие за примирието между Израел и „Хамас“, което продължи седем дни и доведе до освобождаването на над 100 заложници, предимно жени и деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

1

Valioka

04.12 2023 в 21:08

Ами, това е. Арабите трябва да са наясно какво следва когато бръкнат с гола ръка в гнездо на стършели. И освен арабите, трябва да са наясно още и Турция и Иран. То не е като да си играеш на чилик по улицата.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки