3 жертви при обстрел на сирийските кюрди по турски граничен град

OFFNews 21 ноември 2022 в 17:57 732 0

Ранена от стрелбата

Снимка Асошиейтед Прес

Медиците карат ранен човек до линейка в град Каркамис, провинция Газиантеп, Турция

Предполагаеми кюрдски бойци в Сирия са изстреляли ракети през границата с Турция, убивайки най-малко трима души и ранявайки други 10, твърди Анкара. Атаката последва смъртоносните въздушни удари на Турция срещу предполагаеми цели на бунтовници в Сирия и Ирак, предаде Асошиейтед Прес.

Ракетите са ударили гимназия и две къщи в град Каркамис, провинция Газиантеп, както и камион близо до турско-сирийската граница, съобщи държавната Анадолска агенция.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу каза, че сред загиналите има учител и дете. Една от ракетите е падна върху територията на гимназия, но там няма жертви.Войник и седем полицаи са ранени през нощта при отделни обстрели от предполагаеми кюрдски екстремисти, насочени към гранична зона в близкия Килис, каза Сойлу.

"Турция ще отговори на атаките по възможно най-силния начин", заяви министърът.

Според Рами Абдурахман - ръководител на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили са открили огън към Каркамис от позициите си близо до сирийския граничен град Кобани. Той добави, че турските войски са отвърнали, като са стреляли по позиции на SDF от сирийската страна на границата, но все още няма данни за жертви.

До напрежението се стигна след като Турция нанесе въздушни удари по позиции на кюрдски милиции в северна Сирия и северен Ирак. Атаката е била насочена срещу забранената Кюрдска работническа партия и сирийските кюрдски милиции. Тогава най-малко 27 души са загинали, а поне 38 са били ранени, сочат данни на Сирийската обсерватория за човешки права.

Това се случва броени дни след експлозията на оживен булевард в Истанбул, за която турските власти обвиниха Кюрдската работническа партия, както и свързаните с нея кюрдски групировки в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови