3.3 милиона работещи в САЩ се превърнаха в безработни

''За една нощ'' американската икономика бе 'замразена''. Ръководителят на Централната банка предупреди, че тя може вече да е в рецесия

OFFNews Последна промяна на 26 март 2020 в 16:35 2455 0

Снимка Axios

Само за няколко дни близо 3.3 милиона работещи в Съединените щати се превърнаха в безработни. Реалните посредствия върху пазара на труда от коронавируса се оказаха по-лоши дори от най-негативните прогнози, пише Би Би Си.

Рекордът на безработицата бе счупен и за една нощ американската икономика бе "замразена", допълва репортерът за Северна Америка на британската медия Антъни Зърчър.

3.28-те милиона, подали заявления за обезщетения за безработица през миналата седмица, са над 4 пъти повече от предишния рекорд. Той е от 1982 г. - 695 000 души.

И този нов рекорд - който идва след затварянето на ресторанти, барове, киносалони, хотели и фитнес центрове, след временно спиране на автомобилни и авиокомпании - все още не отразява напълно реалността. Много хора, например самонаетите, не могат да получат обезщетения.

Очакванията за срив подтикнаха активирането на план с мерки в помощ на икономиката на стойност $2 трилиона. До това доведе и сривът на фондовите борси, които преживяха състояние на "свободно падане".

Същевременно в една от редките си тв появи ръководителят на Американската централна банка Джером Пауъл, че САЩ "може и вече да е в рецесия" и предупреди, че вирусът ще "диктува" кога е безопасно да се възобнови икономиката. 

САЩ е третата държава в света с най-много болни от Covid-19 след Китай и Италия - 69 210. Починалите са 1046, оздравелите - 361.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови