26 в ареста след наказателното изнасилване в Пакистан

OFFNews 28 юли 2017 в 09:37 8558 0

Полицията в Пакистан арестува 26 членове на градския съвет, който нареди изнасилването на тийнейджърка пред очите на семейството ѝ като наказание за сексуално посегателство, извършено от нейния брат.

17-годишното момиче било насилено миналата седмица, два дена след прегрешението на нейния 16-годишен брат срещу дете на 12 или 13 г. от същото населено място. Мъжът, на когото било заповядано да изнасили девойката, е брат на първата жертва, съобщи представителят на местната полиция Малик Рашид, цитиран от "Гардиън".

Държавата ще повдигне обвинение в ролята на ищец и ще откаже освобождаването на тези, които са виновни за "размяната" с цел компенсация - право, което правната система на ислямската страна ѝ дава. Държавата няма да се съгласи на каквото и да е споразумение, увери Рашид.

Случаят излезе наяве, след като майката на 17-годишното момиче подаде жалба в полицията. Тя твърди, че на наказателното изнасилване са присъствали и членовете на съвета.

Медицинските прегледи са потвърдили и двете изнасилвания.

В чевъртък ръководителят на върховния съд на Пакистан разпореди разследване.

Местните съвети имат за цел да решават казуси на места, където не може да се разчита, че законите ще бъдат приложени добросъвестно. Те не са законни и сред тях подобни наказания "на честта" са обичайни.

Пакистан е едно от най-опасните места по света за жените. През 2014 г. на всеки шест дни е била отвличана жена, четири са били убити, четири са били изнасилвани, три са се самоубили. Повече от 1000 жени и момичета в страната са убити в т. нар. убийства на честта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки