240 скелета открити под бивш универсален магазин във Великобритания

OFFNews 11 октомври 2022 в 14:10 4936 0

Намерените останки

Снимка Би Би Си

Намерените останки

Останките на повече от 240 души, сред които и деца, бяха открити под бивш универсален магазин в Хавърфордуест, Уелс от археолози, работещи върху руините от средновековен манастир, намирал се под търговския обект, съобщава Би Би Си.

Специалисти смятат, че руините са от манастира „Свети Спасител“, основан от доминикански монашески орден около 1256 година, и наричат откритието „прозорец към средновековния Хавърфордуест“.

Върху него бил построен универсалният магазин Ocky White – популярен повече от век, преди да затвори през 2013 г. Сега мястото се преустройвало с намерението да бъде превърнато в хранителен магазин, бар и тераса на покрива.

Манастирът е представлявал комплекс от сгради с общежития, скрипториуми - помещения, посветени на писането и ръкописите - конюшни и болница. Ръководителят на обекта Андрю Шобрук определя гробището му като „доста престижно място за погребение“.

Смята се, че гробището може да е било използвано до началото на XVIII век.

Около половината от останките са на деца, което се смята за отражение на високата смъртност по онова време.

Всички кости ще бъдат анализирани от специалист, преди да бъдат препогребани в осветена земя наблизо.

Някои останки са открити с наранявания на главата. Раните може да са били причинени от стрели или мускетни сачми. Една от теориите е, че жертвите може да са от нападение, водено от Оуайн Глиндур - последният местен уелсец, носител на титлата принц на Уелс. Това е било съвместно нападение на уелски и френски сили, които са се обединили, за да се борят срещу английската окупация на Уелс.

"Знаем, че градът е бил обсаден през 1405 г. от Оуейн Глиндър и те биха могли да бъдат жертви на този конфликт", казва г-н Шобрук.

Останките и други находки, включително плочки, се съхраняват в близък неизползван магазин, след като са почистени и изсушени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!