23 г. след отравянето със зарин в метрото Япония уби последните шестима извършители

OFFNews 26 юли 2018 в 10:45 4978 0

Екзекутираният лидер на култа

Властите в Япония екзекутираха последните шестима осъдени на смърт за извършването на смъртоносното обгазяване със зарин на метрото в Токио през 1995 година, предаде БТА.

Те са членове на сектата "Аум Шинрикьо" (в превод - върховната истина на Аум), а за екзекуцията им съобщи министърът на правосъдието Йоко Камикава.

По-рано, на 6 юли, бяха обесени лидерът на сектата Шоко Асахара (с истинско име Шидзуо Мацумото), и други шестима нейни членове.

Япония, както и САЩ, са сред малкото развити страни, които прилагат смъртното наказание.

13-та обвиняеми бяха осъдени на смърт за поредица от престъпления, при които бяха убити общо 27 души. 13 от тях загинаха при атаката в метрото. Други над 6000 души тогава пострадаха от отравяне.

Сектата, планирала да свали правителството на Япония, натрупала арсенал от химически, биологични и конвенционални оръжия в очакване на апокалиптичен сблъсък. От нея твърдяха, че имат 10 000 последователи в Япония и 30 000 в Русия.

"Аум Шинрикьо" вече се е разпуснала, но близо 2000 души продължават да спазват ритуалите ѝ в три откъснали се групи, които се следят от властите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!