Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Японските власти екзекутираха лидера и шестима членове на сектата "Върховна истина на Аум"

OFFNews 06 юли 2018 в 09:21 2757 0

Японските власти екзекутираха лидера и шестима членове на сектата

Шоко Асахара, лидерът на сектата "Върховна истина на Аум" и шестима негови последователи бяха екзекутирани в Япония.

Те бяха осъдени заради атаките с газ зарин в час пик в метрото на японската столица Токио през март 1995 г. Тогава загинаха 13 души, а повече от 6 000 бяха ранени.

Екзекуцията е изпълнена чрез обесване 19 години след издаването на първата смъртна присъда. Отлагането ѝ се дължеше на обжалванията и на последния член на сектата.

От правителството потвърдиха, че Шоко Асахара е бил екзекутиран в петък сутрин в затвор в Токио. Малко по-късно това е било направено и с последователите му.

В месеците след атаката в столицата сектата се опита на няколко пъти да отрови още хора с циановодород. В годините преди нападението сектата беше много популярна в Япония и имаше десетки хиляди членове. Тя смесваше индуиски, будистки и християнски вярвания в сложна смесица от предсказания за края на света.

И до днес сектата съществува, след като се отрече от Шоко Асахара и промени някои от вижданията си.

През 80-те и 90-те години на миналия век сектата успя да привлече до 10 000 последователи, включително учени, лекари, адвокати и други представители на елита, а на сметката ѝ са записани множество престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!