1800 евакуирани заради отровен газ в Германия

Николаос Цитиридис 16 октомври 2012 в 15:36 1533 3

Химична авария евакуира хиляди в Германия. Снимка БГНЕС
Химична авария евакуира хиляди в Германия. Снимка БГНЕС

1800 души бяха евакуирани тази нощ в германската провинция Долна Саксония заради изпуснат опасен газ от завод на "Крафт фуудс", съобщиха германските медии.

Положението във фабриката все още не е овладяно и противопожарните служби предупреждават, че има опасност от изпускане на нови облаци отровен газ.

Инцидентът е станал снощи в завод на компанията "Крафт Фуудс" край градчето Бад Фалингбостел. Работници по грешка изсипали 10 000 л. азотна киселина в резервоар съдържащ 14 000 л. натриева основа (сода каустик).

По този начин се е получила химична реакция, която е отделила голям облак с отровни газове, които засягат остро дихателните пътища.

В радиус от 500 м. всички жители са евакуирани по спешност. Пространството в радиус от 50 м. от инцидента пък е отцепено напълно. На мястото на аварията са пристигнали над 700 пожарникари, специализирани екипи и военни, които се опитват да овладеят ситуацията.

Температурата в резервоара се е повишила от снощи насам и има опасност той да се взриви, обяви говорителка на предприятието, цитирана от „Ди Велт“. Тази информация беше потвърдена и от служители на пожарната. 

След инцидента производството в завода е преустановено за неизвестен период от време. Американската мултинационална хранителна компания оперира в 170 страни по света и има нетни приходи от над $ 3,5 млрд. за 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews