180 години по-късно Гибралтар официално е град

OFFNews 29 август 2022 в 08:47 2672 0

Новият стар британски град - Гибралтар

Снимка Getty Images

Новият стар британски град - Гибралтар

Британската отвъдморска територия Гибралтар вече официално може да се нарече град. Това се случва 180 години, след като кралица Виктория ѝ дава този статут, пише Би Би Си.

По-рано тази година територията кандидатства за статут на град в рамките на Платинения юбилей на кралицата. Когато изследователите преглеждат Националния архив, откриват, че той вече е бил признат за град през 1842 г. Сега статутът е потвърден, а Борис Джонсън определя това като "огромно признание", отбелязващо "богатата история и динамика" на Гибралтар.

Гибралтар е британска отвъдморска територия от 1713 г., когато е отстъпен на Великобритания по силата на мирен договор, подписан след Войната за испанското наследство.

В рамките на конкурса за юбилейната годишнина 39 населени места кандидатстваха за статут на градове, а 8 от тях, включително Донкастър, Бангор и Дънфермлин, го получиха. Статутът на град често се свързва с наличието на катедрала, университет или голямо население, но няма определени правила за предоставянето му - той се присъжда от монарха по съвет на министрите. Той не носи почти никакви материални облаги, въпреки че често може да даде тласък на общностите, като ги постави на картата, и обикновено е източник на гордост за жителите.

Правителството заяви, че Гибралтар е бил пропуснат в официалните списъци, след като първоначално е получил титлата от кралица Виктория, но не е ясно как е станало това.

Вече е публикуван актуализиран списък на 81-те места, обявени за градове.

Гибралтар е един от само петте признати града извън Обединеното кралство. Хамилтън на Бермудските острови, Джеймстаун на остров Света Елена и Дъглас на остров Ман вече бяха включени в списъка, а Стенли на Фолклендските острови беше сред обявените за юбилейни тази година.

Саутхенд в Есекс също получи статут на град по-рано тази година след убийството на депутата Дейвид Амес, който представляваше избирателния район Саутхенд Уест от 1997 г. и дълго време водеше кампания по този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!