17 години Ана Монтес издава тайни на САЩ на Куба: след 21 г. в затвора шпионката отново е на свобода

OFFNews 08 януари 2023 в 09:22 3932 2

Ана Белен Монтес

Снимка ФБР

Ана Белен Монтес след ареста ѝ през 2001 г.

Един от най-известните шпиони от времето на Студената война, заловени в САЩ, излезе от затвора след повече от 21 години, прекарани там.

Ана Белен Монтес работи като служителка на Агенцията за военно разузнаване на САЩ. В продължение на 17 години тя издава американски тайни. Разкрита е, съдена и осъдена на 25 години затвор. Вчера Монтес - вече на 65 г. - излезе от женския затвор във Форт Уърт, Тексас.

Монтес е арестувана през септември 2001 г., само 10 дни след атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11.09. По това време нейните шефове вече я подозират и не искат да рискуват тя да разкрие плановете за нахлуване в Афганистан, припомня БТА. Заплашена от смъртна присъда, тя сключва сделка с федералната прокуратура и през март 2002 г. се съгласява да се признае за виновна в заговор за извършване на шпионаж. В замяна получава 25-годишна присъда.

Монтес започва кариерата си във Вашингтон през 1979 г. в службата за жалби срещу нарушаване на личния живот Министерството на правосъдието. През 1984 г. ѝ предлагат да работи тайно за кубинското правителство. На 6 декември 1984 г. тя приема, разкрива в книгата си разследващият журналист Джим Попкин.

Кубинците искат от Монтес да си намери подходяща за шпионска дейност работа. Тя кандидатства в Агенцията за военно разузнаване и постъпва там през 1985 г. Започва да се изкачва в служебната йерархия и става анализатор. Дълго е смятана за топ анализатор по въпросите на кубинските оръжия.

През цялото време тя предава колегите си и изпраща тайни на Куба.

Монтес разкрива самоличността на стотици американци, работещи по въпросите на кубинското разузнаване по целия свят, пише Попкин в "Кодово име "Синя птичка": истинската история на най-опасната американска шпионка и на сестрата, която предаде".

По-малката сестра на Монтес работи за ФБР като преводач.

Шпионката разкрива съществуването на стелт сателит, който е толкова скъп и толкова строго секретен, че американски правителствени служители още не си позволяват да произнасят името му, посочва Попкин.

Издадената от Монтес информация довежда до смъртта на американска зелена барета в Никарагуа, макар този факт да не е посочен в обвинителния акт.

Монтес не е получавала солидно възнаграждение от Куба за шпионската си дейност, тя работела от любов към страната, посочва ДПА. По време на делото Монтес казва, че смята, че "политиката на нашата страна към Куба е жестока и несправедлива. Чувствах се морално задължена да помогна на отрова да се защити".

Монтес не оставя почти никакви улики за дейността си. ЦРУ ѝ присъжда грамота за отлични резултати през 1997 г.

Впоследствие Монтес събужда подозрение и ФБР започва да я следи. Пийт Лап - един от агентите, които са я следили, разказва, че при ареста тя не изглеждала изненадана.

Според мен тя е мислила за този ден в продължение на 17 години, каза Лап за телевизия Си Би Ес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

2

Д-р Мазникуров

09.01 2023 в 07:13

Евразиец, ама как ярко ти свети червено-комунистическия задник, блести, та и кърви направо, то не е за гледане - че ще ослепеем чак :) ! Хич даже и зор вече не си даваш да го прикриваш, поне от кумова срама дет'се вика, толкоз си луднал от яд и злоба :) ! Дали си спомняш шикалките и локумите дето ми разтягаше тук, как, уж, си бил винаги противник на "реалния социализъм" и на комунизЪма? Дали си вярваш наистина, а? А тази "достойна жена" - както си се запенил от възторг, е обикновен лъжец и продажен опортюнист който се е издухал от "прекрасната" си комунистическа родина-концлагер, в "лошата" Америка, и от където "служи" на същата родина, от удобно и комфортно място, с хубава кариера и положение. И това е срещу "едни пари" само де, е, таквиз едни, "империалистически" пари са ... Дето вашите люде, с "патриотичните", "православни", "народни", "традиционни" и прочие "ценности", много ги обичате ...