16 ранени при сблъсъци между полицаи и привърженици на Саакашвили в Киев (видео)

OFFNews 06 декември 2017 в 17:45 2300 0

16 души бяха ранени при сблъсъци между полицаи и привърженици на бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили в Киев.

Той беше обвинен в участие в престъпна група и вчера беше арестуван. 

Задържането на бившия губернатор и настоящ политически опонент на президента Петро Порошенко предизвика многолюдни демонстрации в негова защита. Стигна се до сблъсъци с органите на реда и привържениците на Саакашвили успяха да го свалят от полицейския ван. 

След неуспешния опит за арест главният прокурор на Украйна даде на Саакашвили 24 часа, за да се предаде, като обяви, че след това "цялата правоохранителна система на Украйна ще направи всичко възможно да го изправи пред следователите".

Експрезидентът обаче отказа да се предаде на "фалшив главен прокурор". Той заяви, че е готов да приеме следователите в палатковия лагер край Върховната Рада, изграден от симпатизанти на политическата му формация "Движение на новите сили". 

Според украинския главен прокурор дейността на Саакашвили се финансира от бизнесмен от обкръжението на бившия президент на Украйна Виктор Янукович, а крайната му цел е да свали властта в страната. 

Украинската полиция опита днес отново да арестува бившия грузински президент в палатковия лагер, но симпатизантите му не им позволиха. 

Генералната прокуратура на Украйна предяви днес към Саакашвили обвинения по три точки от Наказателния кодекс - подготвяне а престъпление, извършване на престъпление от група лица и съдействие на участници в престъпни организации и укриване на престъпната им дейност. Той беше обявен и за общодържавно издирване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови