Безредици в Киев заради ареста на Саакашвили, поддръжници го освободиха от полицейски ван (на живо)

OFFNews 05 декември 2017 в 14:03 5348 3

Снимка Туитър

Протестни демонстрации избухнаха в украинската столица Киев след задържането на бившия грузински президент и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили.

Той бе арестуван рано тази сутрин в сградата, в която живее в Киев, заради дейност срещу официалната власт. Тогава Саакашвили се качи на покрива на сградата и заплaши да скочи, но властите успяха да го задържат.

Задържането на бившия губернатор и настоящ политически опонент на президента Петро Порошенко предизвика многолюдни демонстрации в негова защита. Саакашвили е и лидер на опозиционната партия "Движение на новите сили". Ако вината му бъде призната, той може да бъде осъден на лишаване от свобода от три до пет години.

От покрива бившият президент призова своите привърженици да оказват съпротива на властите. Край сградата се събраха неколкостотин негови поддръжници и избухнаха безредици със силите на реда. Един човек пострада, предаде ТАСС.

Полицията изпрати в центъра на Киев допълнителни подразделения, съобщиха органите на реда, без да уточнят броя на полицаите, участващи в акцията. Столичният център е парализиран поради задръствания, предизвикани от протестиращи и сили на реда.

Привърженици на Саакашвили са издигнали около сградата, където живее, барикади от контейнери за отпадъци, бетонни кашпи и чували с боклук. Те са препречили улицата, по която се очаква да мине кола на тайните служби, превозваща задържания опозиционер до следствения изолатор.

Около 14 ч българско време ТАСС и "Ройтерс" съобщиха, че поддръжници на опозиционера са успели да го освободят от полицейския микробус, който трябваше да го отведе в ареста.

Симпатизантите на Саакашвили, които го защитават, са най-много 200 души. Срещу тях са изправени горе-долу също толкова служители на реда, но на мястото са изпратени по спешност специални сили, посочва ТАСС, цитиран от БТА.

Социалните мрежи избухнала с призиви "Всички на майдана". 

"Никой няма право да провежда масови репресии пред очите на цял свят за разправа с бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили. Това е политически терор, който е станал лице на Украйна", коментира от трибуната на Върховната рада Юлия Тимошенко, лидер на групата на партия "Баткившчина" и бивш премиер на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

05.12 2017 в 16:45

Новините от Украйна повдигат националното самочувствие. Човек вижда, че нещата може да са и много много по-зле.

21061

1

рамбо

05.12 2017 в 14:58

Спрели са му издръжката от САЩ на тоя циркаджия явно и не може да си купува хапчетата. Изтрещял е напълно , то е очевидно, кой иначе заплашва са скача от покриви? И този ми се води борец за демокрация?! Хаха