13 задържани заради ирански кавър на „Happy” (видео)

OFFNews 21 май 2014 в 13:25 9458 6

Снимка BBC

13 младежи задържани заради ирански кавър на „Happy”.

13 младежи са били задържани в Иран заради кавър на популярната песен на Фарел Уилямс „Happy”, съобщи Би Би Си.

Във видеото, озаглавено „Happy we are from Tehran”, участват трима младежи и три момичета, които според иранските власти не са облечени според ислямските изисквания. Те танцуват по улиците на иранската столица Техеран и на покриви на различни сгради.

В края на видеото надпис гласи: „Happy” беше извинение за това да бъдем щастливи. Насладихме се на всяка секунда от заснемането на видеото. Надяваме се да постави усмивка на лицата ви“.

Видеото е публикувано на 19 май и до момента е видяно повече от 40 000 пъти.

„Вулгарният клип нарани общественото целомъдрие“, заяви началникът на полицията Хюсеин Саджединя.

По думите му участниците във видеото са били идентифицирани в рамките на два часа и са били арестувани след шест часа.

Според медиите става дума за 13 задържани младежи. От иранската полиция обаче за момента не посочват конкретния брой на арестуваните.

Иранската държавна телевизия излъчи материал във вторник, според който мъжете и жените говорят за участието си във видеото.

Според запис на разговора с тях, качен с английски субтитри в YouTube, арестуваните твърдят, че са били подмамени да запишат видеото, като са им казали, че е за прослушване.

„Казаха ми, че правят игрален филм и имат разрешение за това. Казаха ми това и така ме заблудиха“, твърди един от арестуваните.

„Обещаха ни, че няма да публикуват видеото“, посочи една от задържаните жени.

„Много е тъжно, че тези деца са били арестувани заради това, че са се опитали да разпространят щастие“, коментира Фарел Уилямс на Facebook страницата си.

Иранският журналист Гюлназ Есфандиари написа в Twitter: “Иран е страна, в която да си щастлив е престъпление. Хиляди иранци са били арестувани през последните 35 години заради това, че са били щастливи и че са се забавлявали“.

Кавъри на песента „Happy” бяха направени в много страни по целия свят. В това число е и България. Българският кавър на песента можете да видите тук.

А ето и видеото, заради което бяха арестувани иранските младежи:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови