13 септември - ден на гнева срещу САЩ

Лъчезар Вълев 13 септември 2012 в 16:48 5082 1

Протест пред американското посолство в Тунис. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Серия от протестни акции пред дипломатическите мисии на САЩ се проведоха в няколко арабски страни тази сутрин.

Повод за ескалиращото недоволство стан излъчване на филма “Невинността на мюсюлманите” в САЩ, в който, според ислямистите, пророкът Мохамед е описан като крайно скандален образ.

Египет

При демонстрация пред американското посолството в египетската столица Кайро пострадаха близо 26 души, при опит египетските сили за сигурност да изтласкат протестиращите. 

Заради новите протести напълно бе блокирана крайбрежната улица на Нил – Каср ал Айни, която свързва центъра с отдалечените квартали на египетската столица.

Демонстрантите направиха жив щит на магистралата, като възпрепятстваха преминаването на полицейските автомобили.

Едно от превозните средства, което се опита да премине през тълпата, бе подпалено от група агресивни младежи, съобщават местните медии. 

Йемен

В Йемен също се проведоха протестни демонстрации пред посолството на САЩ в столицата Сана.

Силите за сигурност успяха да изтласкат недоволните от антиислямския филм демонстранти, които нахлуха в посолството.

Един йеменски гражданин е загинал, а петима са били ранени при стрелба от страна на полицията, която се е опитвала да отблъсне щурма на демонстрантите.

Всички протестиращи, които прескочиха оградата на американското дипломатическо представителство в Сана са били изтласкани от там. 

Палестина и Иран 

Протести имаше и в град Газа, където десетки палестинци изгориха американско и израелско знаме с викове "Смърт на Америка!" и "Смърт на Израел!".

Демонстрацията се е провела в квартал, където са разположени офисите на международни хуманитарни организации.

Близо 500 души протестираха срещу антиислямския филм близо до посолството на Швейцария в Техеран, което представлява американските интереси в Иран, съобщи Франс прес. Демонстрацията беше организирана от радикална ислямска студентска организация. Над 200 полицаи от частите за борба с масовите безредици и пожарникари попречиха на демонстрантите да се приближат до посолството, чийто персонал беше евакуиран от съображения за сигурност.

Тунис

Около 300 демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на американското посолство в тунизийската столица.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. 

Преди това протестиращите в продължение на няколко часа провеждаха мирна демонстрация пред дипломатическото представителство на САЩ.

 

В сряда въоръжени лица атакуваха с гранатомет сградата на американското консулство в либийския град Бенгази. При нападението бяха убити американският посланик в Либия и трима служители на консулството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!