13.5 г. затвор за бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2020 в 12:17 1478 0

Бившият шеф на Интерпол е осъден на 13.5 г. затвор от китайски съд по обвинение в корупция, предаде Би Би Си.

Мън Хунвей, първият китайски ръководител на Интерпол, призна, че е взел подкупи за над 2 млн. долара. 65-годишният мъж е осъден в Тяндзин да плати и глоба в размер на два милиона юана (289 540 долара). 

В изявлението на съда се казва, че бившият ръководител на Интерпол няма да обжалва присъдата.

През септември 2018 г. Мън изчезна за няколко дни при пътуване от Франция до Китай. По-късно китайското правителство потвърди, че е бил задържан като част от антикорупционната кампания на президента Си Дзинпин. Според експерти тази кампания е метод за разчистване на политическите му врагове. 

Изгонен и лишен от всички позиции 

Във френския град Лион се намира Международната организация на криминалната полиция. По-късно китайските власти потвърдиха, че имат общо с изчезването на Мън, а през през октомври съобщиха, че е разследван заради предполагаемото вземане на подкупи.

До 2018 г. Мън Хунвей заемаше длъжността зам.-министър на обществената сигурност в Китай. Той подаде оставка от поста си в Интерпол, когато китайското правителство започна разследване срещу него.

Комунистическата партия заяви, че бившият ръководител на Интерпол е злоупотребявал със своето положение за лична изгода и с държавни средства за финансиране за „екстравагантния начин на живот“ на семейството си, както и че е пренебрегнал принципите на компартията.

През март м.г. Хунвей беше отстранен от нея, както и от всички заемани официални постове.

Мън е признал вината си в съдебен процес миналата година. Съпругата му, която в момента живее във Франция, заяви, че обвиненията срещу него са политически мотивирани. Тя получи закрила заради опасения, че може да бъде отвлечена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови