129 ареста за индийци, записани във фалшив US университет

OFFNews 03 февруари 2019 в 13:05 2465 0

Индия е изпратила дипломатически протест до САЩ след ареста на 129 индийски студенти, записани във фалшив американски университет, съобщи Би Би Си.

Става въпрос университета Фармингтън, рекламиран в онлайн пространството като намиращ се в американския щат Мичиган. "Вузът" се оказал разработка на агенти под прикритие на американското вътрешно министерство. Те работели срещу схема за нелегални имигранти, чрез която чужди граждани получавали срещу заплащане право на престой в САЩ.

Според прокуратурата на САЩ записаните "студенти" са били наясно, че университетът е нелегален.

Индийските власти обаче смятат, че техните граждани може да са били заблудени.

В събота Министерството на външните работи на Индия е изпратило протестна нота до посолството на САЩ в Делхи и е настояло за консулска защита за арестантите.

Фалшият университет бил "създаден" през 2015 година с опит да хване чужденци, заминали в САЩ със студентски визи, но решили да се установят в страната, съобщават американски медии.

Уебсайтът на Фармингтън показва снимки на студенти в учебни зали и библиотеки и върху тревата в кампуса. Оказва се, че тези снимки са фалшиви - ползвани са кадри от фотографски бази данни.

Според рекламата на учебното заведение годишната такса за бакалаври е 8500 долара, а за магистри - 11 000 долара. На сайта е публикуван дори годишният график на университета.

Служителите на Фармингтън са били агенти под прикритие на имиграционните власти (ICE). Базата на университета всъщност била в бизнес парк в предградие на Детройт, Мичиган.

Според обвинителния акт студентите са знаели, че схемата е незаконна. Тя им позволявала да удължат престоя си, след като са влезли легално в САЩ с краткосрочна виза. Задържани са 130 студенти, от които 129 са индийци. Възможно е те са бъдат депортирани, ако бъдат осъдени.

В допълнение, други осем души, работили като посредници, са обвинени в измами с визови документи.

Според някои юристи обаче наистина е възможно невинни чужденци да са се хванали в заложения от агентите капан. Адвокатът от Атланта Рави Манан казва пред Detroit Free Press, че студенти са били привличани с обещанието, че във Фармингтън ще получат академични кредити (признаване на дисциплини) от предишните им магистърски програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови