12 жени съдят ФБР, че не ги е защитило от сексуалните посегателства на Джефри Епстийн

OFFNews 15 февруари 2024 в 17:23 1482 0

Епстийн

Снимка Getty images

Джефри Епстийн

"Многократните и продължителни провали, забавяния и бездействия" на ФБР са позволили на Джефри Епстийн да продължи сексуална експлоатация в продължение на повече от 20 г., твърдят 12 предполагаеми жертви в съдебен иск, съобщи Си Ен Ен.

Искът е срещу САЩ и е подаден в Южния окръг на Ню Йорк. В него се твърди, че небрежността на ФБР е довела до продължаване на сексуалното насилие над 12-те жертви, които не се посочват поименно в иска.

"В продължение на повече от две десетилетия ФБР е позволило на Джефри Епстийн да извършва сексуален трафик и сексуално насилие над десетки деца и млади жени, като не е свършило работата, която американският народ е очаквал от него и която самите правила и разпоредби на ФБР са изисквали: да разследва докладите, сигналите и доказателствата, с които е разполагало, за широко разпространено сексуално насилие и сексуален трафик от страна на Епстийн и да защити младите жени и деца, станали негови жертви", се казва в иска.

Въпросните жертви не са уточнили обезщетението, което очакват. В иска се казва също, че те подкрепят нередактираното публикуване на документите на ФБР, отнасящи се до Епстийн, като твърдят, че повечето досиета са засекретени.

"Подаването на този иск е първата стъпка към изясняване на това, което научихме наскоро - че в продължение на години ФБР се е отнасяло небрежно към ясни доказателства, че Джефри Епстийн е ръководил операция за сексуални злоупотреби и трафик на хора. Това бездействие доведе до неизчислими вреди за нашите клиенти", посочват в писмено изявление Дженифър Плоткин и Нейтън Верксман, адвокати на Джейн Доу. 

Осъденият за педофилия Епстийн почина в затвора, преди да бъде изправен пред федерален съд по обвинения в трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

ФБР е заявило пред Си Ен Ен, че не коментира съдебни дела. 

В иска на 12-те жертви са посочени редица примери.

През 1996 г. пострадала разказва пред ФБР, че Епстийн и неговата спътница Гислейн Максуел са извършили сексуално насилие над нея, а сигурно има и други жертви. ФБР й "закача" подслушвател на телефона и не разследва нищо.

"Между 1996 г. и 2005 г. ФБР продължава да получава доклади, жалби и сигнали за незаконния трафик на жени и непълнолетни, сексуалните злоупотреби и нарушенията на човешките права, извършени от Джефри Епстийн и неговите сътрудници. В отговор ФБР не предприе действия, не разследва жалбите и сигналите и не спази протокола и указанията, въпреки достоверните доклади за склоняване към детска проституция и трафик на хора с цел сексуална експлоатация", пише в иска.

ФБР не е провело разследване или проверки, когато офисът на Епстийн е работил по документи за пътуване на жени и момичета.

През март 2005 г. полицейското управление в Палм Бийч, Флорида, получава сигнал, че непълнолетно момиче е било доведено в резиденцията на Епстийн за сексуален масаж. Полицията препраща сигнала на ФБР, но бюрото започва дело едва през лятото на 2006 г.

"По време на разследването ФБР е позволило на Епстийн и съучастниците му да продължат да извършват виктимизация на Джейн Доу 1-12 и други млади жени. ФБР е разполагало със снимки, видеоклипове и интервюта и с неопровержими доказателства за детска проституция и не е разследвало и арестувало Епстийн своевременно в отклонение от протоколите на ФБР", пишат 12-те предполагаеми жертви в мотивите си. 

В периода 2006-2008 г. JP Morgan Chase се свързва с федералното правителство "многократно" във връзка с транзакциите на Епстийн. ФБР е било уведомено, че банката е обработила над 1,1 млн. долара под формата на плащания от Епстийн към жени или момичета.

"ФБР е било наясно с паричните потоци, изтекли от сметките на Епстийн в транзакции, свързани с трафик на хора, но е скрило докладите и не е разследвало престъпленията до неотдавнашния съдебен иск, подаден от Американските Вирджински острови срещу JP Morgan Chase", се казва в иска.

Миналата година JP Morgan Chase постигна споразумение по това дело, което включваше "значителни ангажименти" за ограничаване на трафика на хора и плати 75 млн. долара на Американските Вирджински острови. В изявлението си по това време JP Morgan казва, че не признава никаква отговорност, като отново подчерта, че "дълбоко съжалява за всякаква връзка" с Епстийн.

През 2008 г. Епстийн е арестуван и лежи 13 месеца в затвора, след като се признава за виновен по две щатски обвинения в проституция. Регистрира се като сексуален насилник и изплаща обезщетения на жертвите, идентифицирани от ФБР.

"ФБР отлага, протака и чака 3 г., за да арестува Епщайн за детска проституция, като през цялото това време операциите на Епстийн за трафик на хора продължаваха, а непълнолетни момичета и млади жени са подложени на сексуална злоупотреба, като например ищците в настоящия иск", се казва в иска.

Според данните на ФБР разследването на бюрото е приключило през септември 2008 г. Твърди се обаче, че ФБР е получило допълнителни доклади за сексуални посегателства след споразумението за признаване на вина през 2008 г. Бюрото е било наясно, че кръгът около Епстийн е продължил да действа и след като той е бил регистриран като сексуален насилник.

"От 2009 г. до 2019 г. ФБР е съучаствало в разрешаването на продължаващия трафик на малолетни и непълнолетни, изнасилванията и сексуалните злоупотреби с момичета и млади жени, които са се случвали между Ню Йорк, Палм Бийч и Американските Вирджински острови, както и на много други места", се посочва още в иска.

През 2019 г., 11 г. след споразумението за признаване на вина, на Епстийн са повдигнати федерални обвинения за ръководене на мрежа за трафик на хора, в които се твърди, че е извършил сексуално насилие над десетки непълнолетни момичета. Той се самоубива в затвора, докато чака съдебен процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!