11-годишно момиче, изнасилено от пастрока си, роди здраво дете

OFFNews 14 август 2015 в 15:34 15078 3

Снимка AP

11-годишно момиче, на което Парагвай не разреши аборт, след като беше изнасилено от пастрока си, е родило момиченце.

Бебето е родено с цезарово сечение. То е с тегло 3 килограма. И бебето, и невръстната майка се чувстват добре, но все още са под лекарско наблюдение. Ако няма усложнения, те ще бъдат изписани след три дни.

Случаят с изнасиленото от пастрока си момиче шокира Парагвай през май. Когато случаят стана известен, детето беше на 10 години, а властите не разрешиха да му бъде направен аборт.

В Парагвай абортите са забранени със закон. Изключение се допуска единствено ако здравето на бременната е застрашено. Според властите обаче случаят с бременното момиче не е такъв, тъй като здравето на детето не е застрашено.

Правозащитни организации настояха в този случай да бъде направено изключение, като се има предвид възрастта на бременното момиче.

32-годишната майка на момичето беше арестувана и ѝ бяха повдигнати обвинения за това, че не се е грижила добре за дъщеря си.

Започна издирване и на пастрока на детето – 42-годишният Гилберто Бенитез Зарате. Малко след това той беше арестуван и обвинен в изнасилване на дете.

Зарате обяви, че е невинен и поиска това да бъде доказано с ДНК тест.

Майката на детето беше освободена от затвора през юли, а делото срещу нея предстои. Тя обяви, че е потърсила помощ и че именно тя е съобщила за случилото се.

Според здравния министър на страната обаче съседи са подали сигнал за бременното момиче.

През 2013 г. ООН изнесе данни, че два милиона момичета под 14 г. раждат в развиващите се страни всяка година, като в резултат на това много от тях страдат от тежки здравословни проблеми или умират. Всяка година 70 000 момичета умират заради усложнения при бременност или раждане.

684 момичета на възраст между 10 и 14 години в Парагвай са родили миналата година. Повечето от тях са жертва на изнасилване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!