Парагвай не разрешава аборт на момиченце, изнасилено от баща си

ОFFNews Последна промяна на 04 май 2015 в 12:05 6094 9

Здравният министър на Парагвай Антонио Бариос

Парагвай не разрешава да бъде извършен аборт на 10-годишно момиченце, което е забременяло, след като е било изнасилено от доведения си баща.

Отказът на правителството в южноамериканската държава дойде в отговор на искане за извършването на аборта от международната неправителствена организация за защита на човешките права "Амнести интернешънъл", съобщи CNN.

В Парагвай абортите са забранени със закон. Изключение се допуска единствено ако здравето на бременната е застрашено. Не такъв е случаят с 10-годишното момиче, което е в 22-рата седмица от бременността - неговото здраве не е застрашено, посочи здравният министър на Парагвай, мотивирайки отказа си да разрешат аборт. От своя страна, "Амнести" отговориха, че би трябвало да се направи изключение заради възрастта на детето и определиха закона като прекалено ограничаващ, подчертавайки, че той не предвижда изключения при бременност след изнасилване.

Семейството настоява за извършването на аборт, след като на 21 април лекари в болница в столицата Асунсион установили бременността на момиченцето, постъпило заради болки в корема.

Според "Амнести" отказът от прекъсването на нежеланата бременност е равносилен на изтезание. От организацията са категорични, че има риск за здравето на бременното момиченце, чието тяло все още не е напълно развито.

Изнасилвачът на малкото момиче се издирва от властите в Парагвай.

След като детето е постъпило в болница, той е напуснал дома, където е живеел със семейството.

Майка му е арестувана във връзка със случая. Обвиненията включват нарушаване на задълженията й да полага грижи за детето.

Министърът на здравеопазването Антонио Бариос обяви, че момиченцето ще бъде прехвърлено от болницата на Червения кръст в Асунсион в приют, където държавата ще наблюдава полаганите грижи за него. 

Допълнително ще бъде определено кой ще получи правата за попечителство над детето.

През 2013 г. ООН изнесе данни, че два милиона момичета под 14 г. раждат в развиващите се страни всяка година, като в резултат на това много от тях страдат от тежки здравословни проблеми или умират. Всяка година 70 000 момичета умират заради усложнения при бременност или раждане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.05 2015 в 11:37

Ето, пак религията ви е виновна на вас!
Лунатиците са проблема! те поставят законите! с и без религия все ще има управляващи, които не са наред с главата!

04.05 2015 в 21:39

Каквото и да си говорим, с религия или без, да се остави дете в дете, което е резултат на най-гнусно кръвосмешение е по-долно и от самото престъпление. Да се защитава несъществуващ живот, най-вероятно с увреждания и да се пренебрегва съществуващ и то на дете....И ако религията позволява/забранява всичко това - да го духа религията.

04.05 2015 в 20:04

чоко аз не се мисля, аз съм по-голям от всички мозъчно-промити изостанали тъпунгери, дето вярват като зомбирани в някаква книга, че човека бил направен от кал. И това не е много - просто трябва да имаш поне капка мозък в тиквата.

04.05 2015 в 15:28

До zzz
Такива разбирачи като теб и да изчезнат, никой даже няма и да разбере. Не се мисли за нещо по-голямо!

04.05 2015 в 15:26

Ей ма много разбирачи от религия тука бре!

Докато не се заровят понятията "Различен", "Държава" "Империя", "Монархия", "Война", " Пари", "Сметки", " Бедни", "Богати" и много други, тогава човечеството ще потръгне НАГОРЕ.

Ама нали, иначе религията ви е виновна..

04.05 2015 в 15:04

Дилян Георгиев такива като теб, дето си мислят, че формират света, ако потънат, никой дори няма да забележи, така, че разбирам притесненията ти.

04.05 2015 в 15:00

Религия над всичко!

04.05 2015 в 14:58

Когато се зарови понятието религия, може да сме сигурни, че светът ще потъне надолу

04.05 2015 в 12:52

Докато не се зарови понятието религия в света, човечеството е закотвено да тегли назад.