11-годишният Хасан, напуснал Украйна съвсем сам, вече е при брат си в Словакия

OFFNews 12 март 2022 в 20:59 5238 1

Снимка politeka.net

11-годишното дете, което пресече границата на Украйна съвсем само, вече е при по-големия си брат в Словакия, съобщава БНТ.

Историята на Хасан обиколи целият свят. Детето носело само найлонова торбичка с паспорт и имало написан телефонен номер на ръката си.

11-годишно момченце напусна Украйна съвсем само

То е пропътувало само 1000 км от Украйна. Майка му го изпраща, без да има възможност да се евакуира.

"Надежда и вяра ми даваше мама. И желанието ѝ да замина. Вярата ми ме крепeше през цялото ми пътуване. От сърце благодаря на всички доброволци, защото те помагат на хора, които не познават и никога не са срещали", казва Хасан.

Благодарение на номера на ръката, написан и на лист хартия в паспорта му, и на съдействието на словашките власти момчето успява да се свърже с брат си.

Хасан има две сестри и трима братя. Баща му е сириец, майката е украинка. Живеят в Запорожие. Когато започва атаката към атомната централа, майка му го качва на влака. Момчето трябва само да стигне до Словакия. Там по-големият му брат е студент.

"Всички се страхувахме. Всичко може да се случи по пътя. Трудните времена изискват трудни решения“, казва братът на детето Закария.

На гарата в Лвов момчето само се прекачва на друг влак заедно с хиляди, напускащи Украйна.

"Нашето семейство има някакъв опит. Ние бягахме от армията на Путин, когато живеехме в Сирия. Тогава аз бях на 12 години. Баща ни беше убит и трябваше да се преместим в Украйна при семейството на майка ни. Така минаха 8 години и отново Русия, отново армията на Путин“, разказа братът на Хасан – Закария.

След четири дни път Хасан пристига в Словакия и открива брат си.

"Искам да благодаря на всички словашки гранични служители и доброволци. Не мога да оставя сама майка ми, която е неподвижна, затова качих сина ми на влака към Словакия. Моля ви, спасете нашите украински деца и им дайте сигурност“, каза майката на момчето Юлия Володимиривна пред bTV.

Хасан и брат му ще живеят в студентското общежитие, а власите подготвят бежанския им статут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови