10 украински деца от интернат са били спасени от депортиране в Русия

OFFNews 21 ноември 2022 в 17:58 2431 1

деца

Снимка Архив

Деца

Служителите на Центъра за социална и психологическа рехабилитация на деца в Херсонска област са спасили повече от десет деца от депортиране в Русия, съобщава Washington Post, цитиран от "Важные истории".

Училището-интернат се намира в село Степановка, близо до Херсон, където се обучават деца, чиито родители са ги изоставили или нямат възможност да ги отглеждат.

Директорът на центъра Владимир Сагайдак разказва, че преди няколко месеца руските военни са довели в училището 15 деца от сиропиталище в Новопетривка, Николаевска област. Това село също е било под руска окупация и дълго време е било близо до фронта. Директорът на сиропиталището и съпругата му дошли при децата и разбрали, че живеят в мазето от три месеца и че три момичета от сиропиталището им са били убити при обстрел.

По това време в сиропиталището в Степановка са останали "около десетина" деца. Когато руснаците пристигат в училището, персоналът скрива учениците в кабинетите си. Сагайдак издирва родителите и роднините на децата и след известно време почти всички са отведени. Останали са трима - 15-годишната Катя, 9-годишният Миша и 16-годишният Влад (и децата, които са довели от Новопетривка).

Известно време те живеят при медицинска сестра, която работи в интерната, а къщата ѝ е наблизо. Когато руските войски започват да се подготвят за отстъпление, става ясно, че ще вземат и децата. Персоналът се опасява, че руснаците ще претърсят съседните къщи и ще намерят децата, затова учителката Галина Кулаковска решава да ги отведе в дома си в Херсон.

По думите на Кулаковска апартаментът ѝ се намира срещу къщата, където живеели руските военни. Тя казала на съседите си, че племенниците ѝ са дошли на гости. За излизането навън учителката определя няколко правила за учениците: да не се отдалечават от нея, да не споменават интерната и да не разговарят с непознати.

През нощта на 11 ноември руските войски се оттеглят от десния бряг на река Днепър, а същия ден украинските въоръжени сили влизат в Херсон.

Колкото до 15-те деца от сиропиталището в Новопетривка, според Сахайдак те са били отведени в Крим. След това обаче научава от директора на сиропиталището в Новопетривка, че са успели да се измъкнат в Грузия. Сахайдак очаква те скоро да се върнат в Украйна.

През март беше съобщено, че детският рехабилитационен център в Степановка е бил обстрелван. Миша, един от тези, които първо са живели с медицинска сестра, а след това с учителка, също разказва на Washington Post за обстрела на сиропиталището.

На 16 ноември Ярослав Шанко, заместник-началник на отдела за превенция на непълнолетните към Националната полиция на Украйна, заяви, че по време на войната 11 129 деца са били незаконно депортирани от Украйна в Русия. Успешно са върнати 103 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови