09.02.2020 г.: Най-смъртоносният ден за коронавируса досега

Болните във Великобритания се удвоиха до 8

OFFNews 10 февруари 2020 в 16:13 4810 0

Неделният 9 февруари е денят, в който коронавирусът отне най-много човешки живота досега, показва статистиката, цитирана от Би би Си. Починалите се увеличиха с 97 именно за тези 24 часа. Както съобщихме по-рано, жертвите в Китай вече са 908, но броят на новозаразените се стабилизира. В Китай са заразени 40 171 души, общо 187 518 са под медицинско наблюдение. 3 281 са излекувани от болестта.

60 от новите случаи са на круизния кораб, поставен под карантина в Япония. Така от 3 700-те пътници на "Диамантената принцеса" 130 са се разболели след като един-единствен пасажер - носител на вируса - слязъл от кораба в Хонконг, преди да прояви симптомите. Всички болни са отведени в болници.

В понеделник милиони хора се върнаха на работа след почивката за Лунната нова година, която беше удължена до 31 януари и с цел ограничаване разпространението на вируса. Предпазните мерки остават в сила. Те включват намалено работно време, избирателно подновяване на работата само там, където е наложително това да бъде направено.

През последния уикенд броя на починалите от коронавирус надхвърли този на жертвите от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който отново тръгна от Китай (коронавирусът бе регистриран за пръв път в 11-милионния китайски град Ухан) и през 2002-2003 г. уби 744 души по света.

Въпреки стабилизирането на броя новозаразени от коронавирус Световната здравна организация предупреждава, че е твърде рано да се каже дали пикът е преминал. СЗО обяви извънредно положение заради болестта на 30 януари. Тя се разпространи в 27 държави и територии, но досега смъртни случаи извън Китай има само във Филипините и Хонконг.

Междувременно броят на заболелите във Великобритания се удвои до 8, съобщава днес Би Би Си. Още четирима души са диагностицирани с коронавирус. Новите случаи са на хора, свързани с британец, който бил на конференция в Сингапур, след която прекарал известно време в ски курорт във Франция. Диагностициран е във Великобритания и в момента е лекуван в болница в Лондон. Те са диагностицирани във Франция, били са в същия ски курорт. Те ще бъдат превозени до Лондон, където ще ги настанят в болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови