В медалите за Олимпийските игри в Париж ще има желязо от Айфеловата кула

OFFNews 08 февруари 2024 в 18:07 1679 0

медали

Снимка Getty images

Медалите за Олимпийските игри.

В медалите за Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през тази година ще бъде вграден метал от Айфеловата кула. Днес организаторите представиха пред обществеността медалите, в които са вградени железни жетони с шестоъгълна форма. Те са изковани от метален скрап, останал при ремонта на кулата.

"Това е възможност за спортистите да отнесат със себе си частица от Париж. Айфеловата кула е символът на Париж", казва творческият директор на Олимпийските игри Тиери Ребул, цитиран от Би Би Си.

Металът за вътрешните части на златните, сребърните и бронзовите медали е взет от железните греди и други елементи на Айфеловата кула, заменени при реконструкцията й.

Металният скрап от кулата, наречена на Густав Айфел, чиято компания я проектира и построява между 1887 и 1889 г., се съхранява в таен склад в продължение на много години.

Парижка бижутерска фирма е проектирала наградите, а самите 5084 медала ще бъдат изработени от френския монетен двор Monnaie de Paris.

В центъра на обратната страна на олимпийските медали е изобразена гръцката богиня на победата Нике, а отстрани - Акрополът в Атина и Айфеловата кула.

На параолимпийските медали е изобразена Айфеловата кула отдолу и надписът Paris 2024 на Брайлово писмо в чест на французина Луи Брайл, който изобретява система за четене и писане за слепи и слабовиждащи хора.

Така изглеждат медалите за Параолимпийските игри в Париж. Снимка: Getty images

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 24 юли до 11 август и на тях ще бъдат раздадени 329 медала в 32 спорта. Параолимпийските игри ще протекат от 28 август до 8 септември. Медалите за тях са 549 в 22 спорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!