Спряха футбола в Сиера Леоне заради вируса ебола

Ивайло Анев Последна промяна на 04 август 2014 в 21:10 3635 1

Властите в западноафриканската държава Сиера Леоне предприеха сериозни мерки за ограничаване на епидемията от смъртоносния вирус ебола. Те засегнаха и футбола в страната.

Футболната асоциация се съобрази с решението на президента Ърнест Бей Корома за борба с вируса. Това означава, че в следващите между 60 и 90 дни в Сиера Леоне няма да има никакви футболни срещи.

Така националният отбор на страната няма да играе с Камерун у дома в квалификациите за Купата на африканските нации другия месец. Октомврийският сблъсък с Кот д'Ивоар също може да бъде засегнат.

Първенството на страната също ще бъде отложено, като от него предстои да се изиграят мачовете от втората му фаза. Не е ясно кога ще бъдат подновени и тези сблъсъци.

Сиера Леоне е една от най-засегнатите държави в Западна Африка от епидемията от ебола. Смъртността сред заразените с вируса в страната надхвърля 75% и властите се опитват да предприемат всякакви мерки за спиране на заразата.

Съединените щати изпращат допълнително още 50 медици, които ще работят в огнищата на епидемията – западноафриканските държави Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Броят загиналите в последните месеци вече доближава 800 души, а още стотици са заразени.

Вирусът се характеризира с изключително висока смъртност, а симптомите могат да объркат дори опитни лекари. Най-добрият начин за спасение от ебола вируса е предпазването от него. В момента трите най-засегнати държави в Западна Африка с помощта на международни експерти полагат неимоверни усилия за предотвратяване на разпространението му.

Според Световната здравна организация (СЗО), заболеваемостта от ебола намалява в Гвинея, но в съседните Либерия и Сиера Леоне се увеличава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови