От "Б" група до националния отбор за 2 месеца: Историята на Костадин Гаджалов

Деян Спасов 16 януари 2015 в 17:17 9957 0

Костадин Гаджалов с екипа на ФК Дънди

Вероятно част от вас са гледали филма "Goal", в който мексиканецът Сантяго Мунез за няколко месеца от регионален футболен клуб в родината си достига до титулярно място в тима на Нюкасъл Юнайтед във Висшата лига. Историята на българина Костадин Гаджалов в по-малък мащаб до голяма степен напомня сценария на филма само че на живо. 

До тази есен 25-годишният централен защитник Костадин Гаджалов играеше в отбора на Добруджа, тим, заемащ 6-ото място в родната "Б" група и с малки шансове за класиране, предвид изоставането си с 12 точки от лидера Монтана. Дотук в кариерата си играчът бе играл още в Ботев (Пд), Локомотив (Пд), Бдин и Етър.




Заедно с още 13 човека след първия полусезон Гаджалов напуска Добруджа в знак на солидарност към треньора Светослав Тодоров, подал оставка след конфликт с ръководството. 

В зимната пауза футболистът, който може да играе още като ляв и десен бек, както и като дефанзивен халф, преминава едноседмичен пробен период в първодивизионния шотландски ФК Дънди. Тимът от едноимения град заема 8-мото място във временното класиране и е с шансове за класиране за шампионските плейофи на първенството. 

Подготовката и качествата на българина са се оказали достатъчни, за да му бъде предложен договор още преди нова година и той вече направи официалния си дебют за отбора, шампион на Шотландия през сезон 1982/83 и носител на Купата на страната през 1994 и 2010 г.



"Трябва много труд, лишения, режим, и нещата се получават. Това е пътят. Договорът ми е за 6 месеца с опция за удължаване за година и половина", заяви футболистът в интервю за Гонг.

Любопитната история на Костадин Гаджалов обаче не спира дотук. Заради прогреса си защитникът е получил повиквателна от новия селекционер на България Ивайло Петев. На националния ни отбор предстои кратък лагер в Турция от 3 до 7 февруари, като тогава тимът ще изиграе и една контрола, в която Гаджалов може да направи дебюта си за представителния отбор.

"Трябва да кажа, че всичко е възможно, трябва човек да се старае, да показва най-доброто. Това, което се случи с мен, е мечта. Надявам се да продължим серията с добрите игри и победите. Бърз и здрав футбол се играе в Шотландия, атмосферата е невероятна", казва още в интервюто си българинът с история, наподобяваща онази на Сантяго Мунез.

Внезапният скок в кариерата на родния футболист доказва, че понякога само няколко месеца могат да променят живота на човек на 180 градуса. Но да не забравяме, че след дебютния филм "Goal" последваха още две части, които в случая на Гаджалов той ще трябва да определи сам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови