"Левски" почете основателите си с шествие (снимки)

Ивайло Анев 24 май 2014 в 14:59 6769 0

Снимка Ивайло Анев

Стотици привърженици на Левски посетиха могилката - мястото, където преди 100 години е създаден „синият” отбор.

Стотици фенове на Левски отбелязаха 100-годишния юбилей на тима с шествие по улиците на София. Те почетоха и създателите на клуба.

Шествието започна от могилката пред 22-а гимназия, където беше поставена паметна плоча. На събитието бяха поканени и наградени роднини на основателите на 100-годишния клуб. Церемонията премина под множество аплодисменти и скандирания.

Феновете оставиха цветя, шалчета и венци. От ръководството на Левски Георги Иванов - Гонзо, Тодор Батков и Константин Баждеков уважиха събитието. След това имаше кратка, но много емоционална лекция, свързана с историята на Левски.

"Дружина от 20 момчета запалиха един огън, който гори вече 100 години. Левски е идея – да повдига духа на българите, да възпитава в патриотизъм. Първите 30 години от историята на клуба са уникални – 1921 г. започва да действа първата школа за деца. След това с доброволни средства и труд започва да се строи и стадиона. На 31-ата година обаче едни хора обявиха война на Левски. Вече не само на терена се играеше. Бити и безследно изчезнали хора от основателите и футболистите на Левски. Всеки трябва да се помни", беше част от лекцията. 

След официалната част "синьото" шествие се насочи към паметника на Васил Левски, където също бяха поднесени цветя. В шествието взеха участие и част от агитката на Лацио, която бе дошла в София. Италианците вървяха редом до своите приятели от София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови