Зоран Заев с награда за човешки права, надява се на пробив с България до месец

"Нямаме алтернатива на членството в ЕС. Каквото и да се случи, ние ще продължим по европейския път"

Георги Ангелов 16 ноември 2020 в 21:24 2500 0

Архив

Германският външен министър Хайко Маас връчи годишната награда за човешки права на фондация "Фридрих Еберт" на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

"Преспанското споразумение и договорът за добросъседство с България са важна крачка напред, която носи надежда за разрешаването на много конфликти по света", каза Маас по време на церемонията:

“Когато с Алексис Ципрас си стиснахте ръцете край Преспанското езеро, целият свят разбра, че сте успели да намерите пътя на компромиса, на мира и на взаимното уважение. Това е европейският път“, каза Хайко Маас и допълни, че Германия, като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, е твърдо решена, междуправителствена конференция за преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към съюза да се състои до края на годината.

“На утрешният съвет на министрите на външните работи на Европейския съюз няма да бъде одобрено провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония заради ветото на България. Сега надеждите са това да се случи през декември, ако дотогава бъде намерено решение на историческия спор със София”, каза Заев след като получи наградата, цитиран от македонската редакция на Deutsche Welle.

„Вероятно утре няма да получим добри новини от Съвета по общи въпроси в Брюксел“, каза Заев и добави, че разговорите с България ще продължат през следващия период, така че надеждата е, че решение може да бъде постигнато през декември.

„Нямаме алтернатива на членството в ЕС. Каквото и да се случи, ние ще продължим по европейския път. Тези в ЕС може би са забравили колко е студено навън. Някои политици може да са забравили какви са ценностите на ЕС, но гражданите никога няма да забравят“, каза той.

По-рано в обръщението си към публиката Заев избягваше да споменава директно България, но казва, че „македонският език и македонският народ са реалност“.

„Правата на човека и правото на самоопределение на всеки отделен гражданин не могат да бъдат предмет на дипломатически преговори и споразумения. Те са утвърдени и гарантирани принципи на международното право и неговите предимства“.

Германският външен министър Хайко Мас също „заобиколи“ утрешната среща в Брюксел, като заяви, че има шанс за пробив през декември.

„Водим интензивни разговори за провеждането на първата присъединителна конференция тази година по време на германското председателство“, каза Маас. От решаващо значение е да се намери решение през следващите дни и Германия е готова да помогне по този път, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови