Зоран Заев: Можем да впишем в конституцията и българите, и египтяните

OFFNews 10 март 2021 в 09:48 2508 0

Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев потвърди, че страната има готовност да впише българите като етническо малцинство в новата конституция.

„Не само българите, ще сложим в Конституцията египтяните*, австрийците, румънците и всички други по-малки етнически малцинства, които
имаме“, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, коментирайки изявлението на външния министър Буяр Османи, че югозападната ни съседка е готова да впише българите в Основния закон, „ако трябва“, предава "Трибуна мк“, цитирана от агенция "Фокус".

„Преди да се присъединим към ЕС, трябва да отворим Конституцията. Една от причините е, че по-малобройните общност общности, които живеят тук, трябва да бъдат включени. Готови сме не само за българите, но и за хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците и други от по-малките етнически общности. Ние сме отворено общество, европейска държава и ще последваме примера на европейските държави“, каза Заев на днешната пресконференция, където представи новата правителствена програма „Европа у дома“.

Преди дни македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от македонски медии, първо допусна, а след това отхвърли възможността българите да бъдат вписани като малцинство при редакцията на конституцията. Такава се налага заради процеса на присъединяване към Европейския съюз.

Македонският външен министър посочи, че има техническа възможност българите да бъдат споменати, особено при представяне на резултатите от преброяването, по примера на други етнически общности, съдържащи се в преамбюла на конституцията.

Официално София все още не е поискала включването на българи в Конституцията, твърди Османи. 

*Според последното преброяване от 2002 г. египтяните в страната са повече от българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!